Ακολουθήστε μας
  facebook   youtube
Ένα βιβλίο για τον μαγικό κόσμο των κρυστάλλων και των ορυκτών και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ανακαλύψτε τον και επιτρέψτε να γίνει ο καθοδηγήτης σας στην εσωτερική σας αναζήτηση. Shakila Ιωάννα Μπράτη.
 
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να εγγραφείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας

E-mail

Κρυσταλοθεραπεία » Κινέζικη Ιατρική και ορυκτά

Κινέζικη Ιατρική

Ολοκληρωμένο και ανεξάρτητο σύστημα πρακτικής και θεωριών, ανεπτυγμένων για πάνω από 4000 χρόνια και βασισμένο σε αρχαία κείμενα, κριτική ικανότητα των θεραπευτών και κλινικών δοκιμών από αναγνωρισμένους πρακτικούς και θεωρητικούς της υγείας: η Κινέζικη Ιατρική αποτελεί τη σύνθεση της φιλοσοφίας, της λογικής, της ευαισθησίας και της παράδοσης ενός πολιτισμού τεράστιου και ασυνήθιστου στο Δυτικό μάτι. Οι θεωρίες της Ανατολής για το σώμα, την παθολογία και την υγεία είναι ξεχωριστές, χωρίς να χάνουν σε συνέπεια, όπως έχει αποδειχθεί.

Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία της Άπω Ανατολής, ο ανθρώπινος οργανισμός, αποτελεί μικρογραφία του σύμπαντος, τη σύμπτυξη κοσμικών και επίγειων δυνάμεων, ένα ψυχικό oν που κατοικεί σε φυσικό σώμα. Η ψυχική μονάδα και το φυσικό κομμάτι του ανθρώπινου όντoς αλληλεπιδρούν και αλληλεξαρτώνται. Ενώ η σύγχρονη Δυτική Ιατρική στηρίζεται στις Καρτεσιανές και Νευτώνειες θεωρίες, ο Κινέζικος κόσμος διαμορφώνει την θεραπευτική του αλλιώς: η παρατήρηση μοτίβων του φυσικού κόσμου, η φιλοσοφία της Μητέρας Φύσης και της δυναμικής επίδρασής της στο ανθρώπινο σώμα και αντιστρόφως είναι τα κλειδιά για τη διατήρηση της ισορροπίας της υγείας. Ο κόσμος αντιμετωπίζεται ως αδιάρρηκτη, μοναδική ολότητα – όσο εκτός, τόσο και εντός, όπως πάνω, έτσι και κάτω. Κάθε επίδραση του Κόσμου σε συμπαντικό επίπεδο επιδρά και στο κάθε ένα από εμάς, οργανώνοντας το εσωτερικό μας μέσω της μαγνητικής επικοινωνίας του Γιν με το Γιανγκ, του Ουρανού με τη Γη, της φωτιάς με το νερό και της όποιας αντιθετικής – συμπληρωματικής δυνάμεως.

Έτσι λοιπόν, κάθε διαταραχή που μας επηρεάζει μπορεί να αντιστραφεί μέσω της αποκατάστασης της εσώτερής μας ισορροπίας, με παράδειγμα τη δυναμική του ευρύτερου κόσμου. Η Ιατρική της κινεζικής παράδοσης χρησιμοποιεί για αυτό το σκοπό μία σωρεία τεχνικών – βελονισμό, βοτανολογία, διατροφή, μασάζ (Τούι Να), άσκηση (Τάι Τσι και Τσι Γκονγκ), όπως ακριβώς ένας υπομονετικός τεχνίτης χρησιμοποιεί διαφορετικά εργαλεία. Ο πρωταρχικός σκοπός του τεχνίτη αυτού είναι να παρατηρήσει μοτίβα δυσαρμονίας και να δουλέψει προς την εξισορρόπηση του πλεονάζοντος ή ελλειμματικού εκείνου στοιχείου που την προκαλεί, στο συγκεκριμένο σημείο που την προκαλεί, χωρίς παράλληλα να επενεργήσει βλαπτικά στην ισορροπία, την ακεραιότητα και τη συνάφεια του υπόλοιπου συστήματος. Με επίκεντρο αυτή τη συνάφεια και την επαναφορά του οργανισμού σε κατάσταση «καλά κουρδισμένη», φανερώνεται η σχέση της κινέζικης θεραπευτικής με την οντολογία: η παθολογία σχετίζεται άμεσα με το ποιος είναι ο ασθενής και το σώμα αντιμετωπίζεται ως λειτουργική οντότητα με ταυτότητα και μοναδικά χαρακτηριστικά, παρά ως ένα δομικό σύνολο.

Δεδομένου ότι η πρακτικές της Κινέζικης παραδοσιακής Ιατρικής έχουν επιδράσει θεραπευτικά σε περιπτώσεις δυσεπίλυτων για τη σύγχρονη Δυτική ιατρική προβλημάτων, αξίζει να ερευνήσουμε ποιες είναι αυτές οι αντιφατικές δυνάμεις, στων οποίων το μαγνητισμό και την ισορροπία βασίζονται οι θεραπείες. Το Γιν, που μεταφράζεται άμεσα ως «η σκοτεινή πλευρά του βουνού», συνδέεται με το κρύο, τη γαλήνη, την παθητικότητα, την εσωτερικότητα, την αδράνεια, το κατώτερο, το σκοτάδι, τη γη, τη θηλυκότητα. Το Γιανγκ, μεταφρασμένο επακριβώς ως «η φωτεινή πλευρά του βουνού, είναι θερμό, ανήσυχο, ενεργητικό, αντιπροσωπεύει το εξωτερικό, το ανώτερο, το φως, το δραστήριο, τον ουρανό, το αρσενικό. Αλληλοεξαρτώμενα και αλληλεπιδρώντα, το Γιν και το Γιανγκ αποτελούν τις δύο αντίθετες και συμπληρωματικές δυνάμεις της ζωτικής ενέργειας του Τσι. Η συνεχής επενέργεια του ενός στο άλλο οδηγούν στη δημιουργία, τη συγκρότηση και την εξέλιξη του φυσικού κόσμου. Την ίδια αναλογία ακολουθεί και ο ανθρώπινος οργανισμός και η ισορροπία εξασφαλίζει την υγεία.

Εξίσου βασική για την Κινέζικη πρακτική είναι η «θεωρία των πέντε στοιχείων».
Ο κόσμος αποτελείται, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, από πέντε θεμελιώδη στοιχεία: το ξύλο, τη φωτιά, τη γη, τον αέρα, το νερό. Κάθε στοιχείο συμμετέχει σε αναλογίες, σχηματίζοντας τα πάντα. Σε αυτή ακριβώς την αρχή στηριζόμενο, το ανθρώπινο σώμα και τα μέλη που το αποτελούν, τα εσωτερικά όργανα, η λειτουργία τους, όλα χαρακτηρίζονται από αναλογίες των 5 αυτών στοιχείων: κάθε όργανο έχει ένα κυρίαρχο στοιχείο ως πρωτεύον και λειτουργεί σε αναλογία με τα υπόλοιπα πέντε. Η ισορροπία μεταξύ των στοιχείων εξασφαλίζει και την ισορροπία της υγείας του συνόλου του οργανισμού και των λειτουργιών του, ειδαλλιώς, συμπτώματα που σχετίζονται με την περίσσια ή την έλλεψη ενός στοιχείου εμφανίζονται ως ασθένειες.

Στη φύση, στο στοιχείο Νερό ανήκουν το αλμυρό, το μαύρο, το κρύο, ο βορράς, ο χειμώνας, ο νεφρός, η μήτρα, το αφτί, τα οστά και ο φόβος

Στο στοιχείο Φωτιά ανήκουν το πικρό, το κόκκινο, η ζέστη, ο νότος, το καλοκαίρι, η καρδιά, το λεπτό έντερο, η γλώσσα, τα αγγεία και η χαρά.

Στο στοιχείο Ξύλο ανήκουν το ξινό, το πράσινο, ο υγρός αέρας, η ανατολή, η άνοιξη, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το μάτι, οι τένοντες και ο θυμός.

Στο στοιχείο Μέταλλο ανήκουν το καυτερό, το άσπρο, η ξηρασία, η δύση, το φθινόπωρο, ο πνεύμονας, το παχύ έντερο, η μύτη, το δέρμα και οι τρίχες και η μελαγχολία.

Στο στοιχείο Γη ανήκουν το γλυκό, το κίτρινο, η υγρασία, το κέντρο, το τέλος του καλοκαιριού, ο σπλήνας, το στομάχι, το στόμα, οι μύες και ο σκεπτικισμός.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Ξύλο

Φωτιά

Γη

Μέταλλο

Νερό

ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΝ

Ήπαρ

Καρδιά

Σπλήνα

Πνεύμονα

Νεφρά

ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑΝΓΚ

Χοληδόχος Κύστη

Λεπτό έντερο

Στομάχι

Παχύ έντερο

Ουροδόχος κύστη

ΕΠΟΧΗ

Άνοιξη

Καλοκαίρι

΄Τέλος καλοκαιριού

Φθινόπωρο

Χειμλωνας

ΚΛΙΜΑ

Άνεμος

Ζέστη

Υγρασία

Ξηρασία

Κρύο

ΘΡΕΦΕΙ

Συνδέσμους αγγεία

Μύς

Δέρμα

Τρίχες Σώματος 

Οστά & Μαλλιά

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Θυμός

Χαρά

Συμπάθεια

Θλίψη

Φόβος

ΧΡΩΜΑ

Πράσινο

Κόκκινο

Κίτρινο

Άσπρο

Μπλέ

ΓΕΥΣΗ

Ξινή

Πικρή

Γλυκιά

Πικάντικη

Αλμυρή

ΗΧΟΣ

Κραυγή

Γέλιο

Τραγούδι

Λυγμός

Βογκητό

Τα πέντε στοιχεία βρίσκονται σε έναν αδιάκοπο κύκλο συνεχούς δημιουργίας και καταστροφής. Το ξύλο με την καύση του δημιουργεί τη φωτιά, η φωτιά με τις στάχτες της δημιουργεί τη γη, η γη με τα ορυκτά της δημιουργεί το μέταλλο, το μέταλλο καθώς λιώνει δημιουργεί το νερό και το νερό ως βασικό συστατικό δημιουργεί το ξύλο. Ταυτόχρονα όμως το μέταλλο καταστρέφει το ξύλο, το ξύλο καταστρέφει τη γη, αφού εισχωρεί σε αυτήν και τη διαπερνά, η γη ελέγχει και περιορίζει το νερό, το νερό σβήνει τη φωτιά και η φωτιά λιώνει το μέταλλο. Αυτός ο κύκλος ονομάζεται «Κύκλος Ke» και αποτελεί το κυρίαρχο ιαματικό εργαλείο του θεραπευτή της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, προκειμένου να φέρει τα στοιχεία σε ισορροπία στο ανθρώπινο σώμα.

Πώς καταλήγει σε διάγνωση; Η επισκόπηση, η ακρόαση και η οσμή, η λήψη του ιστορικού και η ψηλάφηση, αποτελούν τις τέσσερις βασικές μεθόδους εξέτασης. Η ψηλάφηση του σφυγμού γίνεται σε τρεις θέσεις σε κάθε καρπό και σε δύο επίπεδα (επιφανειακό και βαθύτερο). Η διατροφή, οι μαλάξεις, ο βελονισμός, κάθε τεχνική που περιγράφεται παραπάνω, είναι τα μέσα του θεραπευτή και η κυρίαρχη μέθοδος, η ενεργοποίηση των ενεργειακών σημείων που επικοινωνούν με τα κανάλια ενέργειας του ανθρώπινου σώματος, τους Μεσημβρινούς: Οι Πρωτεύοντες Μεσημβρινοί είναι τα δώδεκα ενεργειακά κανάλια μέσα στα οποία ρέει η Ζωτική Ενέργεια (Τσι - Qi). Κάθε ένας από αυτούς, ξεκινά από συγκεκριμένο όργανο (Zhang) ή σπλάγχνο (Fu), από το οποίο παίρνει και την ονομασία του. Κατά τη διαδρομή τους, έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπου και βρίσκονται τα σημεία βελονισμού. Κάθε Πρωτεύων Μεσημβρινός, συνάπτεται στη διαδρομή του με έναν άλλο Πρωτεύοντα Μεσημβρινό, ενώ συμπλέκεται και με τους Δευτερεύοντες Μεσημβρινούς, σχηματίζοντας ένα κλειστό ενεργειακό κύκλωμα, μέσα στο οποίο κυκλοφορεί η Ζωτική Ενέργεια. Οι Δευτερεύοντες Μεσημβρινοί είναι ενεργειακά κανάλια που δεν ξεκινούν από συγκεκριμένο όργανο ή σπλάγχνο, αλλά αρδεύουν το χώρο μεταξύ των Πρωτευόντων Μεσημβρινών. Στο σύνολό τους είναι 56.

Όσες λεπτομέρειες και αν μελετήσει κανείς επάνω στην κινέζικη παράδοση και τις θεραπείες της, σε κάθε περίπτωση θα διαπιστώσει πως το σημαντικότερό της κομμάτι είναι στη σημασία που δίνει στη φύση και την ισορροπημένη επικοινωνία του σώματος μαζί της, στην ψυχολογία και την προσωπική ιδιοσυγκρασία του ασθενή και στο γενικότερο σύστημα συνηθειών του. Αν μη τι άλλο, η κινέζικη Ιατρική εστιάζει στον άνθρωπο ως ολότητα. Ως κομμάτι του Σύμπαντος. Αυτό την εξυψώνει από μόνο του από Ιατρική Παράδοση σε Ιατρική Τέχνη.

Κινέζικη Ιατρική
Κινέζικη Διατροφή

Κατά τους Κινέζους τροφή για το ανθρώπινο σώμα είναι και το φως του ήλιου, και της Σελήνης που εισχωρούν μέσω του δέρματος, ο αέρας μέσω της αναπνευστικής οδού, και η γη και το νερό μέσω του στόματος. Έτσι λοιπόν, η τροφή είναι η πρωταρχική ανάγκη, που οφείλει να συμπληρώνει όλα τα στοιχεία της φύσης για να τροφοδοτήσει καθολικά το σώμα. 

Στην Κινέζικη διατροφή φροντίζουμε όλα τα στοιχεία να είναι σε ισορροπία για να διατηρήσουμε τον πυρήνα της υγείας μας.

Κινέζικη Διατροφή
Βεντούζες

Μία σπουδαία αρχαία Κινέζικη πρακτική, η θεραπεία με τις βεντούζες, χρησιμοποιείται για να τραβήξει παθογόνους παράγοντες και λιμνάζουσα ενέργεια με απώτερο σκοπό την πολυ-επίπεδη ίαση. 

Εξαιρετική εφαρμογή σε αναπνευστικά προβλήματα, χρόνιους πόνους, γαστρεντερικά. Επίσης δρα χαλαρωτικά σε μυϊκούς πόνους, πιασίματα σε πλάτη και μέση. Η τεχνική πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο από καλά εκπαιδευμένους θεραπευτές λόγω της φύσης της. 

Βεντούζες
Μόξα

Η μόξα είναι μία παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδος από την Κίνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων όπως το άσθμα, το κρυολόγημα, υγρασία – αδυνάτισμα, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους. Τη μόξα μπορούμε να τη βρούμε σε διάφορες μορφές. Η πιο γνωστή της είναι σε μορφή sticks ή πούρου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα βότανα ανάλογα με το τι χρειάζεται να δουλευτεί, το πιο γνωστό όμως είναι η αψιθιά. 

Η θεραπεία γίνεται εναποθέτοντας τη μόξα σε ένα ασφαλές ύψος σε σχέση με το δέρμα ώστε να εισχωρεί η θερμότητα στα κατάλληλα σημεία χωρίς να προκαλέσει κάποιας μορφής πόνου ή εγκαύματος. 

Μόξα
Κινέζικη Ιατρική, Μεσημβρινοί και Ορυκτά

Το κάθε στοιχείο (ξύλο, νερό, γη, μέταλλο) αποτελείται από 2 μεσημβρινούς (ένα γιν και ένα γιανγκ) εκτός από το στοιχείο της φωτιάς που αποτελείται από 4. Ο κάθε μεσημβρινός συσχετίζεται με ένα φυσικό όργανο εκτός από τον τριπλό θερμαστή. Το κάθε όργανο έχει κάποια συγκεκριμένη συναισθηματική αντιστοιχία, π.χ. συκώτι – θυμός, πνεύμονες – θλίψη, το κάθε όργανο παράγει μία συγκεκριμένη ποιότητα του chi και το κινεί με ένα δικό του τρόπο στο σώμα. Αυτό δίνει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες στο τι κινεί, τι μεταφέρει και ακόμη και τι νοσεί αν το συγκεκριμένο όργανο έχει μπει σε παθολογία. Στο συγκεκριμένο κείμενο ανάλογα με τη δράση του κάθε οργάνου δίνονται κάποια ορυκτά που μπορούν να σας βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του chi που θέλετε να επεξεργαστείτε. 

Ήπαρ

Μαλαχίτης: βοηθά να κινηθεί έντονα η στάσιμη ενέργεια του συκωτιού. Απελευθερώνει

Ακουαμαρίνα: καταπραϋνει τις εντάσεις του συκωτιού, μαλακώνει το θυμό, ηρεμεί.

Αβεντουρίνη: θρέφει & θεραπεύει

Χοληδόχος Κύστη

Χρυσός Λαβραδορίτης: βοηθά να τονωθεί η ενέργεια της χολής

Ροδονίτης: βοηθά στην αποβολή της πέτρας και της άμμου

Πυρομορφίτης και Ροζ Χαλαζίας: βοηθά να αποβάλλουμε τη πίκρα που έχουμε συσωρεύσει μέσα μας

Λάριμαρ: απελευθερώνουν από θυμό, καταπραϋνει

Δανδουρίτης: γλυκαίνει τη πίκρα 

Νεφροί

Οψιδιανός Μαύρος και Μαύρος Αχάτης: απορροφούν το φόβο που έχει καθιδρυθεί στους νεφρούς

Χρυσό Τοπάζι και Χρυσός Λαβραδορίτης: τονώνουν και θρέφουν την ενέργεια jing των νεφρών.

Ροδονίτης: βοηθά στην αποβολή πετρών

Νεφρίτης: γενική ίαση των νεφρών 

Ουροδόχος Κύστη

Σελεστίτης: βοηθά όταν υπάρχει πολύ φωτιά στα ούρα.

Πρενίτης: βοηθά στην αποβολή τοξινών από το ουροποιητικό σύστημα

Χρυσό Τοπάζι: τονώνει την ενέργεια της ουροδόχου κύστης

Σφαλερίτης, Λευκό Οπάλι, Λευκό Τοπάζι: τονώνει τα μαλλιά

Κοράλλι Κόκκινο, Καλσίτης Λευκός, Απωλιθωμένο ξύλο, Τίγρης του σιδήρου: ενδυνάμωση των οστών

Καρνεόλης, Νεφρίτης, Οψιδιανός Μαύρος, Τίγρης Σιδήρου, Αιματίτης και Ρουμπίνι: ενδυναμώνουν τη θέληση και μας γεμίζουν κουράγιο 

Καρδιά

Σμαράγδι: θρέψη της καρδιάς

Απατίτης Πράσινος: καλμάρει τις δυσλειτουργίες της ομιλίας που προκύπτουν από δυσαρμονία στην καρδιά

Μοργκανίτης και Ροζ Χαλαζίας: δυναμώνουν την καρδιά ως όργανο. Ο Μοργανίτης βοηθά η καρδιά να εκπέμψει από το κέντρο της. Τη βοηθά να εστιαστεί. Ενώ ο Ροζ Χαλαζίας ανοίγει μία κλειστή καρδιά, τη βοηθάει να εξαπλώσει την ενέργειά της με ένα ήρεμο, ήπιο τρόπο.

Λεπιδόλιθος μαζί με Ροζ Χαλαζία: βοηθά να ηρεμήσει η καρδιά και να αντιμετωπίσει προβλήματα αϋπνίας 

Περικάρδιο

Περίδοτο: ενδυνάμωση του περικαρδίου. Απορροφά την περίσσια φωτιά για να μην εισβάλλει στην καρδιά.

Τουρμαλίνη Καρπουζάκι: εναρμόνιση μεταξύ καρδιάς – περικαρδίου και θρέψη και των δύο.

Πράσινη Τουρμαλίνη: ενδυναμώνει το περικάρδιο, καλμάρει την ταραγμένη ενέργεια

Σεραφινίτης, Μάτι Τίγρης, Αιματίτης: ενδυνάμωση του αίματος

Λεπτό Έντερο

Σταυρόλιθος: εξισορροπεί την αναποφασιστικότητα του λεπτού εντέρου, τι είναι σωστό να κάνω για μένα

Κόκκινος Καλσίτης: βοηθά στην αφομοίωση και απορρόφηση της τροφής από το αίμα. Τονώνει το αίμα γενικά

Λευκός Καλσίτης, Ζαφείρι, Αμετρίνης: δίνουν νοητική καθαρότητα στη θολή κρίση του λεπτού εντέρου

Κιτρίνης: βοηθά στην αποβολή των αερίων 

Τριπλός θερμαστής

Οπάλι της Φωτιάς, Αχάτης της Φωτιάς: τόνωση της φωτιάς στο σώμα με ήπιο τρόπο

Γρανάδα, Ρουμπίνι: τονώνουν τη φωτιά με έντονο τρόπο

Καλσίτης Κόκκινος, Χαλίτης Μπλε: αποτοξινώνουν και βοηθούν να κινηθεί η λέμφος. Επίσης τα δύο παραπάνω ορυκτά σε συνδυασμό με φεγγαρόπετρα βοηθούν ειδικά τα γυναικεία σώματα να έχουν καλύτερη κίνηση των υγρών

Καλσίτης Ροζ, Αβεντουρίνη: βοηθούν στις ανωμαλίες κυκλοφορικού συστήματος

Αχάτης των Βρύων: δίνει ελαστικότητα στα αγγεία 

Σπλήνα

Χρυσός Λαβραδορίτης, Χρύσός Απατίτης: τονώνουν το chi του σπληνός

Πορτοκαλί Καλσίτης, Μελί Καλσίτης, Οπάλι της Φωτιάς: χαλάρωση από την έντονη νοητική ένταση που προκαλεί η αποσταθεροποίηση του σπληνός και του στομάχου

Λήθιο με Κρύσταλλο Χαλαζία, Πεταλίτης, Ροδοχροσίτης: γενικά ηρεμούν τη νοητική ένταση και καλμάρουν

Πρασιολίτης (Πράσινος Αμέθυστος): εξισορροπεί τις τροφικές διαταραχές (βουλιμία /ανορεξία)

Αυτοκρατορικό Τοπάζι: θρέφει βαθιά την ενέργεια, μπορεί να σταματήσει την τάση των βουλιμικών να γεμίζουν με τροφή τα κενά τους ενώ στους ανορεξικούς ξαναδίνει όρεξη.

Κινάβαρι: τόνωση του chi ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ

Ρουμπίνι: τόνωση του chi

Ρόδο της Ερήμου, Οπάλι της Φωτιάς, Αλάτι Ιμαλαΐων: απορρόφηση της υγρασίας από τη σπλήνα 

Στομάχι

Ηλιόδωρο: τονώνει το chi του στομάχου

Μαλαχίτης: βοηθά να σταθεροποιηθούν οι λειτουργίες του στομάχου

Κιτρίνης: γενικά εξισορροπεί την ενέργεια του στομάχου

Αυτοκρατορικό Τοπάζι: αναζωογονεί το chi του στομάχου

Μελί Καλσίτης: βοηθά να ξεκολλήσουμε από τις εμμονές

Πυρίτης: βοηθά να δούμε τις εμμονές μας σαν καθρέπτης 

Πνεύμονες

Μπλε Αραγωνίτης, Μπλε Καλσίτης, Οπάλιο Μπλε, Ροζ Οπάλιο: ενδυνάμωση του chi των πνευμόνων

Ροζ Χαλαζίας, Απολιθωμένο ξύλο, Διαμάντι Hergimer, Οπάλιο Λευκό και Ακουαμαρίνα: θρέψη του δέρματος γενικά

Οπάλιο του Νερού: υγρασία στους πνεύμονες

Ελέστιον Κουαρτζ, Κρύσταλλος με Λίθιο, Ρουμπελίτης, Ροζ Χαλαζίας: βοηθούν να αποβάλλουμε θλίψη και κατάθλιψη

Θουλίτης και Πράσινος Χαλαζίας: χαρά

Ηλιόλιθος: αισιοδοξία

Αμαζονίτης: για να αντιληφθείτε και να βάλετε τα σωστά όρια 

Παχύ έντερο

Ζεόλιθος, Κλινοπτιλολιθος: αποτοξίνωση του παχέος εντέρου

Μαλαχίτης: σταθεροποιεί τις λειτουργίες του ενώ συγχρόνως βοηθά στη κίνηση του chi του εντέρου

Άκουαμαρίνα; Απελευθερώνει από το βάρος που κουβαλάμε και από τα «κολλήματα» που μπορεί να έχουμε. Ο τέλειος συνδυασμός για να αφήσετε κάτι που κρατάτε με το ζόρι είναι άκουμαρίνα και ροζ ζαφείρι.

Κινέζικη Ιατρική, Μεσημβρινοί και Ορυκτά
Shakila Ιωάννα Μπράτη Τηλέφωνο +30 6974455759 E-mail: info@shakila.gr greek english