Έρωτας, παραμύθι ή παραμυθένιος έρωτας;

«Ὁ ἔρωτας, 
ὄνομα οὐσιαστικόν, 
πολύ οὐσιαστικόν, 
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ, 
γένους οὔτε θηλυκοῦ, οὔτε ἀρσενικοῦ, 
γένους ἀνυπεράσπιστου.
Πληθυντιός ἀριθός 
οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες.

Ὁ φόβος, 
ὄνομα οὐσιαστικόν 
στήν ἀρχή ἑνικός ἀριθμός 
καί μετά πληθυντικός 
οἱ φόβοι. 
Οἱ φόβοι 
γιά ὅλα ἀπό δῶ καί πέρα. […]»

Κική Δημουλά – «Ο πληθυντικός αριθμός» (απόσπασμα)

 

Περνάμε ώρες αναζητώντας τον έρωτα…

Έχει ονομαστεί με διάφορους, βαρύγδουπους τίτλους, όπως «η πηγή της ζωής», ότι «δίνει νόημα στην ύπαρξη» και άλλα πόσα μεγαλομανή – ναι, μεγαλομανή! – νοήματα.

Όπως και εσείς θα έχετε αντιληφθεί από τις προσωπικές σας εμπειρίες, ο έρωτας συνήθως θα κατακερματιστεί αργά ή γρήγορα, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι όντως τον έχουμε βρει – μα πώς είναι δυνατόν να εκθειάζουμε τον έρωτα, αν τόσο φοβόμαστε να ζήσουμε ουσιαστικά; 

Πώς είναι δυνατόν να ξεστομίσουμε ότι «θα σ’αγαπώ για πάντα», όταν τον ίδιο μας τον εαυτό θα τον πατήσουμε κάτω, ώσπου να ματώσει, με την πρώτη ευκαιρία;

Όχι, δεν ερωτευόμαστε. Ψάχνουμε ένα παυσίπονο για να αποδράσουμε από τον εαυτό μας. Ο έρωτας μας δημιουργεί τόσο χάος, που μας λυτρώνει από την αγωνία να δομήσουμε το προσωπικό μας χάος. 

Μη με παρεξηγείτε. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω στον έρωτα, ούτε ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που των βιώνουν πραγματικά. Αλλά, δεν είναι όλα έρωτας: πολλές φορές, τα βαπτίζουμε έρωτα, γιατί είναι μία πολύ ωραιοποιημένη εικόνα της αδυναμίας μας να πράξουμε ή να δούμε την αλήθεια μας. 

Αντιθέτως, παράγουμε ακόμα μεγαλύτερη ψευδαίσθηση, για να φύγουμε ακόμα πιο μακριά από την αλήθεια. Βρίσκουμε κάτι, ακόμα και ένα άτομο που απλά μπορεί να μας προσπέρασε και εμείς του προσδίδουμε όλα τα χαρακτηριστικά του ιδανικού. Ναι, μαγικά, μας ταιριάζει τόσο – φυσικά, εφόσον εμείς το πλάσαμε, με τα αποκαϊδια που έχουμε μέσα μας από τη Χιονάτη και τη Σταχτομπούτα.

Σπαταλάμε τόση ενέργεια στο όνειρο, που δε μένει τίποτα για να θρέψει την ίδια μας τη ζωή. 

Δεν μπορεί ο έρωτας να στεριώσει απέξω, αν δεν υπάρχει αποδοχή στην καρδιά μας. Αργά ή γρήγορα, τα ελαττώματά του θα αρχίσουν να φαίνονται και να γίνονται δυσβάστακτα, γιατί για εσάς, το αντικείμενο του έρωτα, δε θα είναι παρά ένας προδότης. Πώς, γιατί; Μα δεν υποστηρίζει το όνειρό σας! Δεν ήταν ο πρίγκιπας ή η πριγκίπισσα του παραμυθιού που ποθούσατε. Κανείς δε θα είναι. Μέσα στον καθένα μας, υπάρχει και όλο το υπόλοιπο παραμύθι: ο δράκος, ακόμα και ολάκερο το κάστρο. Ο δράκος είναι οι φόβοι και τα τραύματά μας, ενώ το κάστρο, οι πεποιθήσεις και τα «πιστεύω» μας. 

Ερωτευόμαστε έντονα, χάνοντας ακόμα και τον εαυτό μας, γιατί ξέρουμε ότι κάποια στιγμή, ο έρωτας θα πεθάνει και όσα χάσαμε δε θα έχουν σημασία. Δεν είναι ο έρωτας που λαχταράμε τόσο, εν τέλει, όσο το λυτρωτικό αγκάλιασμα όλων των πτυχών μας που ο έρωτας φέρνει – όλου του παραμυθιού, του δράκου, του κάστρου, όλων.

Μην ψάχνετε απεγνωσμένα κάποιον να ερωτευτείτε, αν πρώτα δεν ερωτευτείτε εσάς, αν πρώτα δε συσχετιστείτε με τη δική σας πριγκίπισσα ή πρίγκιπα, το δικό σας δράκο, το κάστρο σας. Τότε και μόνο τότε μπορούμε να δούμε τον έρωτα, χωρίς να είναι κάλεσμα ανάγκης, αλλά ανιδιοτελής συνύπαρξη. 

[Η Κική Δημουλά έχει αποτελέσει τεράστια προσωπική μου έμπνευση, μέσα από το υπέροχα δυναμικό και συνάμα συναισθηματικό της έργο]

ΠΗΓΗ: 

Κική Δημουλά,  «Ο πληθυντικός αριθμός» (απόσπασμα) από «Τό λίγο τοῦ κόσμου» (1971)

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu

Μεγάλη προσφορά Ιουλίου

Μία μοναδική προσφορά για τους φίλους της σελίδας, για τον Ιούλιο! Κάθε Πέμπτη του Ιουλίου, μπορείτε να επιλέξετε μία συνεδρία ενεργειακής διάγνωσης των chakra ή μία συνεδρία κρυσταλλοθεραπείας ή συνεδρία ενεργειακής ανάγνωσης ταρώ, μόνο με 25€! Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 40 λεπτά και το ραντεβού κανονίζεται κατόπιν συνεννόησης.

Κανονίστε τη συνεδρία σας τώρα, με ένα τηλέφωνο στο 6974455759