Η «θεωρία των πέντε στοιχείων»

Ο κόσμος αποτελείται, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, από πέντε θεμελιώδη στοιχεία: το ξύλο, τη φωτιά, τη γη, τον αέρα, το νερό. Κάθε στοιχείο συμμετέχει σε αναλογίες, σχηματίζοντας τα πάντα. Σε αυτή ακριβώς την αρχή στηριζόμενο, το ανθρώπινο σώμα και τα μέλη που το αποτελούν, τα εσωτερικά όργανα, η λειτουργία τους, όλα χαρακτηρίζονται από αναλογίες των 5 αυτών στοιχείων: κάθε όργανο έχει ένα κυρίαρχο στοιχείο ως πρωτεύον και λειτουργεί σε αναλογία με τα υπόλοιπα πέντε. Η ισορροπίαμεταξύ των στοιχείων εξασφαλίζει και την ισορροπία της υγείας του συνόλου του οργανισμού και των λειτουργιών του, ειδαλλιώς, συμπτώματα που σχετίζονται με την περίσσια ή την έλλεψη ενός στοιχείου εμφανίζονται ως ασθένειες.
Στη φύση, στο στοιχείο Νερό ανήκουν το αλμυρό, το μαύρο, το κρύο, ο βορράς, ο χειμώνας, ο νεφρός, η μήτρα, το αφτί, τα οστά και ο φόβος
Στο στοιχείο Φωτιά ανήκουν το πικρό, το κόκκινο, η ζέστη, ο νότος, το καλοκαίρι, η καρδιά, το λεπτό έντερο, η γλώσσα, τα αγγεία και η χαρά.
Στο στοιχείο Ξύλο ανήκουν το ξινό, το πράσινο, ο υγρός αέρας, η ανατολή, η άνοιξη, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το μάτι, οι τένοντες και ο θυμός.
Στο στοιχείο Μέταλλο ανήκουν το καυτερό, το άσπρο, η ξηρασία, η δύση, το φθινόπωρο, ο πνεύμονας, το παχύ έντερο, η μύτη, το δέρμα και οι τρίχες και η μελαγχολία.
Στο στοιχείο Γη ανήκουν το γλυκό, το κίτρινο, η υγρασία, το κέντρο, το τέλος του καλοκαιριού, ο σπλήνας, το στομάχι, το στόμα, οι μύες και ο σκεπτικισμός.

μοιράστε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email