Η πορεία του Μαθητή προς το Δάσκαλο

Ένας τρόπος που ο μαθητής ενστικτωδώς προσπαθεί να αισθανθεί τη δύναμή του, είναι η αμφισβήτηση του Δασκάλου του. Όσο πιο κοντά του είναι, τόσο πιο πολύ θα τον κατακεραυνώσει. Ψάχνει ασυνείδητα να βρει αιτίες, ώστε να απελευθερωθεί από την επιρροή του, να αισθανθεί ελεύθερος και να δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις. Δυστυχώς είναι ένας βίαιος και ανώριμος τρόπος για να δικαιολογήσει, έστω και ασυνείδητα, την αντίδρασή του προς αυτόν. Συμβαίνει πολύ συχνά, όταν ο μαθητής έχει εγωισμό, έστω και κρυφό, όπως και αδυναμία να δημιουργήσει κάτι δικό του. Έτσι, χρειάζεται το «υλικό» του Δασκάλου του, αλλά όχι πλέον το Δάσκαλο. Η έλλειψη εσωτερικής και γνήσιας ευγένειας, που έχει εκλείψει ως επί το πλείστον, όπως όλοι βλέπουμε τριγύρω μας, οδηγεί εύκολα σε φαινόμενα αρπαγής, με ανελέητους τρόπους, που πάντα όμως ευλογούνται από τη δικαιολογία που έχει στήσει ο μαθητής στο «είναι» του. Η δική του έλλειψη αυτοεκτίμησης, τον οδηγεί πολύ συχνά στο να υποτιμήσει το Δάσκαλό του, ως μία ανάγκη να αναγνωρίσει τον Εαυτό του ως κάτι ανώτερο.
Ο ενεργειακός εκβιασμός όμως που εκδηλώνει, έστω και με τη σφραγίδα του «καλού», δεν είναι μία πραγματική αλήθεια, που θα φανερωθεί κάποια στιγμή μπροστά του, καθώς ωριμάζει, προχωρώντας στο μονοπάτι του. Η αλήθεια είναι πως η εποχή του «γκουρού» έχει παρέλθει, αλλά η ποιότητα του σεβασμού χρειάζεται να διατηρηθεί, ώστε να πορευόμαστε ειλικρινά προς το Φως.
Ο μαθητής χρειάζεται ώριμα να βρει την ταυτότητά του και τον τρόπου που θα σταθεί στα πόδια του, χωρίς να δημιουργήσει ίντριγκες, όπου θα δικαιολογείται προς τους άλλους και τον εαυτό του. Ένα δύσκολο κομμάτι μέσα σε αυτή τη διαδικασία, είναι πως, όσο πιο καταπιεσμένο ήταν το «Εγώ» του, πριν αναγνωρίσει τον εαυτό του και τη δύναμή του, ή έστω τα γευτεί αυτά, τόσο πιο απαιτητικά θα διεκδικήσει το «Εγώ» τη θέση του. Η αγάπη για την αυτογνωσία του χρειάζεται να μεγαλώσει σε σχέση με την αγάπη για το «Εγώ» του. Μόνο τότε θα τιμήσει τη διδασκαλία που δέχτηκε και την πορεία της εξέλιξής του.

Σχόλια

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu