Η φυσική των πλατωνικών στερεών

Πέντε συγκεκριμένα γεωμετρικά σχήματα είναι που μπορούν να ονομαστούν πλατωνικά στερεά, γεμάτα ιδιαίτερη γεωμετρική σημασία και ιδιότητες – το τετράεδρο, το εξάεδρο ή κύβος, το οχτάεδρο,το δωδεκάεδρο και το εικοσάεδρο. Εναλλακτικά, ονομάζονται κανονικά στερεά ή πολύεδρα.Το όνομα του κάθε στερεού προκύπτει από το πόσες πλευρές έχει. Για το κάθε πλατωνικό στερεό, οι ίδιοι αριθμοί των πολύγωνων ή πλευρών συναντιούνται σε κάθε κορυφή ή γωνία του. Κάθε στερεό κλείνει μέσα του ουσιαστικά ένα διπλό πολύεδρο.

Τα πλατωνικά στερεά έχουν μοναδικές φυσικές και μεταφυσικές ιδιότητες, καθώς η κάθε πλευρά τους εμπεριέχει πανομοιότυπα κανονικά πολύεδρα και, για κάθε κορυφή ή γωνία τους,το λιγότερο τρεις ή και περισσότερες πλευρές συναντιούνται.

Σύμφωνα με τη θεωρία του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα, ο κόσμος μας δομήθηκε από αυτά τα στερεά, εφόσον το κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει κάποιο από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: τη Φωτιά, το Αέρα, το Νερό και τη Γη.

Το τετράεδρο αντιστοιχεί στο στοιχείο της Φωτιάς, καθώς η Φωτιά είναι αιχμηρή, κάτι που αντιπροσωπεύεται από τη δομή της «πυραμίδας», όπως αλλιώς ονομάζεται το τετράεδρο. Το οχτάεδρο αντιστοιχεί στον Αέρα, τόσο μαλακό και λεπτεπίλεπτο στη μορφή του. Το εικοσάεδρο συνδέεται με το νερό, καθώς είναι ουσιαστικά το πιο στρογγυλό από τα σχήματα και αυτό που ρέει πιο εύκολα. Το εξάεδρο τέλος αντιστοιχεί στη Γη, καθώς η δομή του είναι σταθερή και ανθεκτική.Το δωδεκάεδρο συνδέεται τέλος με το πέμπτο στοιχείο της Φύσης, τον Αιθέρα, την Ψυχή του κόσμου.

Η ιερή γεωμετρία λοιπόν,είναι ορατή όπου και να κοιτάξεις γύρω σου στην φύση,αλλά και μέσα σου:στις σπείρες που κάνει ένα κοχύλι, σε έναν ηλιόλιθο και στον γαλαξία μας,στο εξάγωνο της χιονονιφάδας. Είναι επίσης γνωστή σαν την γλώσσα του φωτός και ορίζεται σαν την σύνδεση μεταξύ του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου. Η σειρά των μετρήσεων και των ποσοστών μας καθορίζει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Η ιερή γεωμετρία είναι για εμάς το μέσον για να καθορίσουμε το θείο,μέσα από τα σχήματα και τις φόρμες. Είναι ο δρόμος για να ενωθεί η γη με το ουράνιο ή ακόμη η πραγματικότητα με την ενέργεια του ιερού.

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu

Μεγάλη προσφορά Ιουλίου

Μία μοναδική προσφορά για τους φίλους της σελίδας, για τον Ιούλιο! Κάθε Πέμπτη του Ιουλίου, μπορείτε να επιλέξετε μία συνεδρία ενεργειακής διάγνωσης των chakra ή μία συνεδρία κρυσταλλοθεραπείας ή συνεδρία ενεργειακής ανάγνωσης ταρώ, μόνο με 25€! Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 40 λεπτά και το ραντεβού κανονίζεται κατόπιν συνεννόησης.

Κανονίστε τη συνεδρία σας τώρα, με ένα τηλέφωνο στο 6974455759