Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που δυστυχώς κάνει την εμφάνισή της ολοένα και περισσότερο. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 25-45 ετών. Αν και οι καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει κατά πολύ αυτό το νούμερο, καθώς δημιουργούν ανασφάλεια για διάφορους λόγους σε όλο το εύρος των ηλικιών. Όταν αρχίσει να γίνεται πιο μόνιμη περνώντας τις 2-3 μέρες κακοκεφιάς και φτάνοντας στις 2-3 εβδομάδες τότε σίγουρα χρειάζεται να ζητήσουμε βοήθεια ώστε να δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση. Συμπτώματα που θα σας χτυπήσουν το καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι:

 • να κοιμάστε περισσότερο ή λιγότερο απ’ το κανονικό
 • να τρώτε περισσότερο ή λιγότερο απ’ ότι συνήθως
 • να νιώθετε αποστροφή για την κοινωνική ζωή
 • να δυσκολεύεστε στη συγκέντρωση, στο να κατανοήσετε ποιο είναι το σωστό για σας όπως και στο να πάρετε αποφάσεις
 • να μην έχετε σωματική και ψυχική διάθεση για ερωτική επαφή
 • να αισθάνεστε σωματική και συναισθηματική κούραση
 • να μην έχετε διάθεση για προσωπική υγιεινή και φροντίδα
 • να έχετε έντονα συναισθήματα ότι δεν χειριστήκατε μία κατάσταση καλά, ότι σας αδίκησαν, ενοχές χωρίς λόγο, αίσθημα απόρριψης για τον εαυτό σας και γενικά συναισθήματα θλίψης και λύπης
 • να βιώνετε μοναξιά, απομόνωση
 • συναισθήματα αναξιότητας και ότι είστε χωρίς ελπίδα και όνειρα
 • να έχετε μία επιθυμία να εξαφανιστείτε από όλους και όλα
 • και σε προχωρημένο επίπεδο να έχετε σκέψεις αυτοκτονίας και θανάτου

Αν κάπου σε αυτήν τη λίστα συναντήσετε εσάς ή κάποιον γνωστό σας κινηθείτε άμεσα προς κάποια μορφή θεραπείας ψυχικής υγείας της προτίμησής σας. Οι λόγοι που μπορεί να έχουν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση ενδεχομένως να είναι κάποιος χωρισμός ή θάνατος αγαπημένου προσώπου, απόλυση από κάποια δουλειά, διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες, κάποια βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο όπως και κληρονομικότητα. Αυτό που συχνά έχω συναντήσει σε ανθρώπους είναι ότι όταν πάψει το όραμα για τη ζωή έρχεται η κατάθλιψη. Όπως έχουμε προαναφέρει ζητήστε άμεσα βοήθεια από κάποιον έμπειρο θεραπευτή ή σύμβουλο υγείας αν νιώθετε ότι η ζωή σας λειτουργεί δυσαρμονικά σε κάποιον τομέα λόγω των παραπάνω συμπτωμάτων. Σημαντική είναι και η υποστήριξη από φίλους και συγγενείς που αισθάνεστε κοντά τους ασφάλεια και αποδοχή. Αν συμβαίνει σε κάποιον δικό σας άνθρωπο ακούστε τους προσεκτικά και με υπομονή παροτρύνοντάς τους ευγενικά να επισκεφτούν κάποιον ειδικό, να μπουν σε κάποια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης και γενικά προσφέρετέ τους της βοήθειά σας.

Η φύση ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συμβάλλει στηρικτικά και συμπληρωματικά σε όποια μορφή θεραπείας και αν αποφασίσετε να δεχτείτε με ένα εξαιρετικά αντικαταθλιπτικό βότανο που είναι το Hypericum perforatum ή αλλιώς πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο καθώς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως ένα πολύ καλό αντικαταθλιπτικό. Μπορούμε να πίνουμε 2-3 φλιτζάνια ζεστού ροφήματος την ημέρα αλλά για πιο δυναμικά αποτελέσματα θα ήταν καλύτερο να καταναλώνεται ως βάμμα ή ακόμη και σε μορφή κάψουλας. Δεν πρέπει να το λαμβάνετε μαζί με αντικαταθλιπτικά χάπια και χωρίς οδηγίες από κάποιον ειδικό βοτανοθεραπευτή ή τις οδηγίες που έχει πάνω του το σκεύασμα. Ένα ορυκτό ιδιαίτερα αντικαταθλιπτικό και τονωτικό είναι η λατρεμένη γρανάδα. Το πορφυρό κόκκινο της χρώμα αντιπροσωπεύει την ίδια την επιθυμία για ζωή. Ξυπνά την ενέργεια και τη διάθεση να δράσουμε και ταυτόχρονα βοηθά να αναζωπυρωθεί η πίστη σε μας και τα όνειρα μας. Ακουμπήστε στην κοιλιά σας και νιώστε να σας εμποτίζει με την ενέργειά της. Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτή τη διαδικασία με την αναπνοή της χαρά η οποία γίνεται ως εξής: εισπνοή μετρώντας μέχρι το 5, κράτημα της αναπνοής μετρώντας μέχρι το 5 και εκπνοή μετρώντας μέχρι το 5. Ή απλά δοκιμάστε να τη φορέσετε ή να την έχετε πάνω σας όσο πιο συχνά μπορείτε (πάντα καθαρισμένη ενεργειακά).

Το καλύτερο γιατρικό όμως αν περνάτε μία τέτοια ψυχική δοκιμασία είναι να επιτρέψετε να λάβετε υποστήριξη και να φερθείτε στον εαυτό σας με αγάπη!

Σχόλια

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu