Οι θησαυροί της γης – Χώρες παραγωγής ορυκτών

[από την έντυπη εγκυκλοπαίδεια «Οι θησαυροί της Γης» – εκδόσεις DeAgostini]
Τεύχος 21 – Σελίδες 37-38

Πολλά ορυκτά συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία των χωρών όπου παράγονται.
Το μέγεθος αυτής της συμβολής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται η διεθνής αγοραστική τους αξία, ο όγκος των εξαγωγών και το κόστος εξόρυξης. Οι πλούσιες σε ορυκτά χώρες δεν είναι πάντοτε και πλούσιες οικονομικά, κι αυτό γιατί τα ορυκτά, μολονότι άφθονα, εν είναι δυνατόν να εξορυχθούν σε λογικό κόστος.

Μερικές χώρες εξάγουν κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες του ορυκτού πλούτου τους σε όλο τον κόσμο. Αυτές είναι οι κύριες χώρες εξαγωγής. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες χώρες (κυρίως φτωχές, συνήθως στον αναπτυσσόμενο κόσμο) των οποίων οι εξαγωγές ορυκτών, αν και πολύ μικρές σε όγκο κι ελάχιστης αξίας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες, π.χ. της Βραζιλίας ή των ΗΠΑ, δεν παύουν να είναι σημαντικές για την εθνική οικονομία αυτών των χωρών.

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Ένα καλό σχετικό παράδειγμα αποτελεί η παραγωγή του αλίτη, από τον οποίο παίρνουμε το μαγειρικό αλάτι. Η Ρωσία έχει τεράστια κοιτάσματα αυτού του ορυκτού, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της χώρας. Αλλά το μαγειρικό αλάτι είναι επίσης μια από τις κύριες εξαγωγές του Πράσινου Ακρωτηρίου, της μικρής, φτωχής συστάδας νησιών έξω από τις ακτές της Αφρικής, του οποίου οι βάσεις της οικονομίας είναι οι μπανάνες κι ο καφές. Αυτές οι δύο επιχειρήσεις εξόρυξης αλατιού ελάχιστα διαφέρουν ως προς τα έσοδα και την κλίμακα, αλλά η σπουδαιότητα τους είναι διαφορετική για τις αντίστοιχες εθνικές οικονομίες. (ανάμεσα στις άλλες κύριες παραγωγούς χώρες αλίτη περιλαμβάνονται η Αργεντινή, η Βολιβία κι η Ιαπωνία).

Ο ΧΑΛΚΟΣ
Ο χαλκός εξορύσσεται από τον κυπρίτη και διάφορα άλλα μεταλλεύματα ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ο αζουρίτης κι ο χαλκοπυρίτης. Είναι εξαιρετικά πολύτιμος λόγω της σπουδαιότητας του ως αγωγός του ηλεκτρισμού, και μερικές από τις κύριες χώρες παραγωγής χαλκού συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου. Αυτό δεν είναι καθόλου συμπωματικό .
Εξαίρεση σ’ αυτό τον κανόνα αποτελεί η Χιλή . Μολονότι είναι από τις κύριες παραγωγούς χαλκού στον κόσμο, δεν μπορεί να εξασφαλίσει επικερδείς αγορές για εξαγωγές ίδιες με εκείνες των ΗΠΑ και Καναδά. Ακόμη κι η Αυστραλία, που κατέχει την ένατη θέση στον κόσμο ως παραγωγός με ετήσια παραγωγή 250.000 τόνους, αποκομίζει μεγαλύτερα κέρδη από τον χαλκό της από όσο η Χιλή με ετήσια παραγωγή 1,4 εκατομμύρια τόνους.
Αλλά ο χαλκός (σε μικρότερες κατά πολύ ποσότητες) αποτελεί σημαντική πηγή συναλλάγματος για την Αλβανία, την Μπουργκίνα Φάσο και την Αιθιοπία, χώρες που η οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία κι όπου κάθε ξένο δολάριο που εισρέει, έχει τεράστια σημασία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
Το ουράνιο, που εξάγεται κυρίως από τον ουρανινίτη, είναι πολύτιμο για τις βιομηχανίες πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών όπλων. Ο Καναδάς, κύρια παγκοσμίως παραγωγός χώρα, αποκομίζει πολύ συνάλλαγμα από τους 12.500 τόνους ουρανίου που παράγει ετησίως. Αλλά από καιρό σε καιρό ανακαλύπτονται σε χώρες νέα κοιτάσματα άγνωστα μέχρι τότε : ουράνιο ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Αφγανιστάν, στην Γκαμπόν και στο Νίγηρα. Αν το ουράνιο βρεθεί εκεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες κι εξορυχθεί αρκετά φθηνά, θα προσφέρει σημαντική ωφέλεια στις πάσχουσες οικονομίες αυτών των χωρών.

ΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ
Οι γεωλόγοι αυξάνουν συνεχώς τις γνώσεις μας για τα ορυκτά : νέα ορυκτά ανακαλύπτονται κάθε χρόνο αλλά και νέα αποθέματα διάφορων γνωστών ορυκτών. Μερικές φορές αυτές οι ανακαλύψεις τίθενται αμέσως υπό εκμετάλλευση, άλλοτε όμως οι θησαυροί παραμένουν στο υπέδαφος (τουλάχιστον προσωρινά) μέχρι να βρεθεί οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος εξόρυξης τους. Το Μαρόκο π.χ. πιστεύεται ότι έχει τα 75% των παγκόσμιων αποθεμάτων φωσφάτων (χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα), τα οποία όμως παραμένουν σχεδόν πλήρως ανεκμετάλλευτα. Η Αιθιοπία έχει σημαντικά αλά ανεκμετάλλευτα αποθέματα χρυσού, λευκόχρυσου, χαλκού και καλίου.
Σε πολλά ορυχεία που βρίσκονται σε λειτουργία επί εκατοντάδες χρόνια εξορύσσονται σήμερα διαφορετικά ορυκτά από εκείνα που εξορύσσονταν αρχικά. Το ορυχείο Ποτοσί στη Βολιβία ήταν παγκόσμια γνωστό για τον άργυρο του, αλλά σήμερα εξάγει κυρίως κασσιτερίτη, το κύριο μετάλλευμα κασσίτερου. Περίπου 6-7% του παγκόσμιου κασσίτερου εξορύσσεται στη Βολιβία, που είναι η έβδομη στον κόσμο παραγωγός χώρα.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Συνολική ετήσια παραγωγή περίπου 6,8 εκατ. τόνοι.
Στις κύριες παραγωγούς χώρες περιλαμβάνονται :
Καναδάς 17%
Ρωσία 14%
Αυστραλία 10%
Περού 9%
Μεξικό 4%
Βόρεια Κορέα 3%

ΟΥΡΑΝΙΟ
Συνολική ετήσια παραγωγή περίπου 37.000 τόνοι.
Στις κύριες παραγωγούς χώρες περιλαμβάνονται :
Καναδάς 34%
ΗΠΑ 13%
Νότια Αφρική 11%
Αυστραλία 10%
Ναμίμπια 9%
Γαλλία 9%

ΧΑΛΚΟΣ
Συνολική ετήσια παραγωγή περίπου 8,4 εκατ. τόνοι.
Στις κύριες παραγωγούς χώρες περιλαμβάνονται :
Χιλή 17%
ΗΠΑ 14%
Καναδάς 8 %
Ζάμπια 6%
Λ.Δ. Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) 6%
Πολωνία 5%

ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΣ
Συνολική ετήσια παραγωγή περίπου 181.000 τόνοι.
Στις κύριες παραγωγούς χώρες περιλαμβάνονται :
Μαλαισία 16%
Βραζιλία 14%
Ινδονησία 13 %
Κίνα 12%
Ταϊλάνδη 9%
Ρωσία 8%

Σχόλια

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu