Ορυκτά «τα παιδιά» του πλανήτη μας – 3ο μέρος

Η ιστορία των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Είναι γνωστό από τις αρχαιολογικές ανασκαφές ότι το ενδιαφέρον για τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

 

Υπάρχει η άποψη ότι οι λίθοι είμαι μόδα της Νέας Εποχής, αλλά είναι η αρχαιότερη μορφή θεραπείας και χρησιμοποιούνταν για προστασία. Ο πυρίτης με τη μορφή βότσαλου ή ακονισμένου τσεκουριού βρέθηκε σε νεολιθικούς τάφους και οι λίθοι ήταν ιεροί στην αρχαιότητα. Για παράδειγμα, ο σπεκιουλαρίτης εξορυσσόταν στην Αφρική από το 40.000 π.Χ. Για τελετουργίες και διακοσμήσεις, συμβόλιζε το αίμα της γης και τον ράντιζαν στο σώμα των νεκρών επί χιλιάδες χρόνια.

 

Ρόδο αιματίτη
mineralists.tumblr.com

Οι κρύσταλλοι του αιματίτη μπορεί να είναι διευθετημένοι έτσι ώστε να σχηματίζουν ροζέτες (σιδερένιο τριαντάφυλλο) ενώ οι κρύσταλλοι με πολύ ισχυρή λάμψη ονομάζονται «Σπεκιουλαρίτης». Το «specular» είναι λατινική λέξη και σημαίνει «κατοπτρικός» και αυτή ακριβώς η μορφή αιματίτη χρησιμοποιείται για την κατασκευή ανακλαστικών επιφανειών.

 

Σύμφωνα με ένα αρχαίο κείμενο, 5.500 χρόνια πριν στο Ιράκ ο Λάπις Λάζουλι και ο Ίασπις τοποθετούνταν γύρω από το άτομο για θεραπεία και ο αιματίτης χρησιμοποιούταν για ασθένειες του αίματος, όπως και σήμερα. Στην Αίγυπτο, το 1.900 π.Χ. έβαζαν γύρω από τον λαιμό του νεογέννητου για προστασία Λάπις Λάζουλι, ίασπη, καρνεόλιο και τυρκουάζ.

Οι λίθοι είναι αναπόσπαστο μέρος της μυθολογίας. Φορώντας κοσμήματα από Λάπις Λάζουλι η Σουμέρια θεά Ινάννα (πρόδρομος της Αφροδίτης) ταξίδευσε στον κάτω κόσμο με ένα ραβδί από Λάπις Λάζουλι που μετρούσε τον χρόνο και το μήκος της ζωής του ατόμου. Πίστευαν ότι οι λίθοι ήταν η σάρκα των θεών οι οποίοι ήταν κρυστάλλινα όντα.

 

  

 

 

Οι λίθοι χρυσός λιβυκός τηκτίτης, αίμα της Ίσιδος, Λάπις Λάζουλι και τυρκουάζ στα ταφικά κοσμήματα του Τουταγχαμών δεν ήταν μόνο διακοσμητικοί: προστάτευαν και μετέφεραν την ψυχή στον άλλο κόσμο. Έκανα ένα ταξείδι 800χιλ. για να αποκτήσουν τον λιβυκό χρυσό για τον σκαραβαίο του προστήθιου που απεικόνιζε το καθημερινό ταξείδι της βάρκας του Ήλιου και της Σελήνης στον ουρανό.

 

 

Στην Ινδία τα αστρολογικά κοσμήματα χρησιμοποιούνταν από χιλιάδες χρόνια και όπως και στην Αίγυπτο, η μυθολογία αναφέρει ότι δυο ουράνιοι όφεις πάλεψαν και ο ιδρώτας τους έπεσε στην γη σαν λίθος. Στην Κίνα επίσης οι λίθοι ανήκαν στην περιοχή των θεών και στην Κίνα όπως και στην Ιαπωνία θεωρούσαν ότι οι λίθοι έπεφταν από τον λιθόγλυπτο ουρανό. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούσαν ότι μια σειρά κρυστάλλινων θόλων περιέβαλλαν τον ουρανό που γύρω τους περιστρέφονταν οι πλανήτες και τα άστρα. Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας θεωρούσαν ότι τα απολιθώματα και οι λίθοι έρχονταν από τον Ονειρόχρονο, με ειδυλλιακή περίοδο σαν την εποχή του Κήπου της Εδέμ. Οι Βίκινγκς έφτιαξαν στη νήσο Μαν έναν ναό γεμάτο χαλαζία, με μια λάρνακα από χαλαζία, ίσως για να ενισχύσουν τη δύναμη των οστών του περιείχε. Ο χαλαζίας χρησιμοποιήθηκε επί χιλιάδες χρόνια για αύξηση της ενέργειας στην κατασκευή λίθινων κύκλων. Οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ μετέφεραν επίμοχθα λίθους πρεσέλι γαλαζόπετρες 400 χιλ. ως το κέντρο του ιερού θεραπευτικού κύκλου τους.

Η συλλογή ορυκτών, σε μουσεία είτε ιδιωτικές συλλογές, είναι συνήθης σε παγκόσμιο επίπεδο, εντούτοις πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την νομοθεσία της κάθε Χώρας και χωρίς να παραβλέπεται η ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη των ορυκτών για την κάθε περιοχή.

 

μοιράστε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email