Ο Κοινωνικός Καθρέφτης και Εμείς

Ενώ τα περασμένα χρόνια είχαμε περιγραφές επιδημιών που μάστιζαν την ανθρωπότητα, πλέον έχουμε ξεπεράσει τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η χολέρα, για παράδειγμα. Παρόλα αυτά, οι επιδημίες είναι εδώ, με άλλες μορφές.

Αφορούν πλέον την κατάθλιψη, την υπερβολή σε επιφανειακά συναισθήματα, τη διαφθορά στο νου και τον ψυχισμό. Αυτή τη στιγμή, οι έρευνες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας μιλούν για πάνω από 300.000.000 άτομα που ταλανίζονται από την κατάθλιψη.

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που οδηγούν σε μία τέτοια κατάσταση. Σίγουρα, όμως, εντάσσεται στους λόγους η συνεχής πίεση για επιτυχία, η απαίτηση να συμμορφωνόμαστε στα πρότυπα ομορφιάς, η εξιδανίκευση της απόλαυσης ως βασικό παράγοντα της ζωής.
Σκεφτείτε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα, σε μία εποχή όπου αλλάζει κοινωνικά δεδομένα, ρόλους, πρότυπα ζωής και κουλτούρας. Ο άνθρωπος βιώνει εξαιρετική πίεση, χωρίς όμως ρίζα, χωρίς σχεδόν ένα σημείο ανάπαυσης.

Οι κοινωνικές και οικογενειακές δομές του παρελθόντος σίγουρα είχαν πολλά αρνητικά στοιχεία. Το άτομο όμως είχε θέση, ρόλο, θεσμούς, ιδεολογία. Σίγουρα η αλλαγή είναι κάτι επιθυμητό, ειδικά αν οδεύει προς την εξέλιξη. Δε δυσανασχετούμε πάνω σε αυτό, όμως είναι σοφό να παρατηρηθεί η έλλειψη ψυχικού διαλείμματος, όπως και βαθύτερου οράματος, κάτι που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες του σήμερα.

Η απαίτηση για απόλαυση που ζητείται χωρίς μέτρο, εμποτίζει, εν τέλει, το άτομο με απογοήτευση, γιατί δεν μπορεί να τη φτάσει ή να τη συντηρήσει σε μόνιμη βάση. Έτσι, όταν τη χάνει, κάτι που είναι απόλυτα φυσικό, εφόσον υπάρχουν και άλλες συναισθηματικές αποχρώσεις που βιώνουμε μέσα στην ημέρα μας, καταλήγει να αισθάνεται το αποτέλεσμα της έλλειψης, της ανικανότητας, της αναξιότητας. Είτε θα καταλήξει πιο βίαιο και επιθετικό προς την κατάκτηση της απόλαυσης, είτε θα βουλιάξει στα παγωμένα νερά της κατάθλιψης.

Η συνεχόμενη παρότρυνση για να «γίνεις πιο πλούσιος, πιο όμορφη, πιο επιθυμητός» και τα νέα ιδεατά πρότυπα που έχουν πλαστεί και που, στο τέλος, δεν είναι ανθρώπινα, εξουδετερώνουν τον υγιή ψυχισμό.

Το αρσενικό καλείται να ζει σε μία μόνιμη, «αρρενωπή» ανταγωνιστικότητα, γιατί αλλιώς «δεν είναι αρκετός». Ως προς το θηλυκό; Παρατηρούμε γενικά το μάρκετινγκ της εποχής να αντιφάσκει στα μηνύματά του: «πώς να βαφτείς, να ντυθείς, να γίνεις πιο σέξυ, πιο θηλυκή…», αλλά αμέσως μετά «πώς να μαγειρέψεις, να είσαι καλή μάνα» και γενικά το ορθό παραδοσιακό πρότυπο της γυναίκας. Από τη μία η επανάσταση και η απελευθέρωση, από την άλλη η αόρατη απαίτηση να υποταχθείς στην παράδοση. Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα, οδηγούν τη γυναίκα σε σύγχυση. Χάνει το ορθό για αυτήν και μένει να αναρωτιέται ποια είναι και ποια πρέπει τελικά να δείξει ότι είναι.

Η συναισθηματική ένταση είναι πολύ μεγάλη. Το αίσθημα του κενού που ακολουθεί, μετά από έντονες συναισθηματικές φορτίσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικές διαταραχές. Είναι σημαντικό να αντικρίσουμε αυτήν την κατάσταση, να βρεθούν τρόποι με τους οποίους το άτομο να μπορεί να αγκαλιάσει τον εαυτό του για αυτό που είναι και να αναπαυθεί μέσα του.
Σημαντικό ρόλο, σε αυτήν την κατεύθυνση, παίζει το να δούμε τις δικές μας, προσωπικές ανάγκες και να αποταυτιστούμε όσο είναι δυνατόν από τα κοινωνικά πρότυπα και τις εικόνες που απαιτούν από εμάς να τις υποστηρίξουμε – ανεξάρτητα από το αν μας ταιριάζουν ή όχι.

Xρειάζεται να ακολουθήσουμε την αληθινή εσωτερική μας ροή και όχι τις ετοιμοπαράδοτες εικόνες ενός κοινωνικού μαγκαζίνο. Η ανάγκη του να κινούμαστε σε ομαδικά πρότυπα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες που ο καθένας μας εμπεριέχει, μας αποτρέπει από το να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τη μοναδικότητα της προσωπικότητάς μας. Για να πορευθούμε σε υγιή μονοπάτια του ψυχισμού μας, πρέπει να συνδεθούμε με αυτήν, ειλικρινά, άμεσα, ουσιαστικά.

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu

Μεγάλη προσφορά Ιουλίου

Μία μοναδική προσφορά για τους φίλους της σελίδας, για τον Ιούλιο! Κάθε Πέμπτη του Ιουλίου, μπορείτε να επιλέξετε μία συνεδρία ενεργειακής διάγνωσης των chakra ή μία συνεδρία κρυσταλλοθεραπείας ή συνεδρία ενεργειακής ανάγνωσης ταρώ, μόνο με 25€! Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 40 λεπτά και το ραντεβού κανονίζεται κατόπιν συνεννόησης.

Κανονίστε τη συνεδρία σας τώρα, με ένα τηλέφωνο στο 6974455759