Περί ρεφλεξολογίας

Η ρεφλεξιολογία είναι μία σύγχρονη δυτική θεραπεία, που βασίζεται στην ύπαρξη ενός συστήματος από διαμήκεις και εγκάρσιες ζώνες ή διαύλους του σώματος. Οι ρεφλεξιολόγοι αποκτούν πρόσβαση στη σωματική ενέργεια μέσω των ζωνών και έτσι διεγείρουν το σώμα για να εξουδετερώσει κάθε εμπλοκή που ίσως προκαλέσει ανισορροπίες.

Αν και οι ακριβείς μέθοδοι της ρεφλεξιολογίας- καθώς και ο ίδιος ο όρος- είναι σύγχρονες, παρόμοιες μορφές θεραπευτικού μασάζ των ποδιών έχουν εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, εδώ και πολλούς αιώνες.

Oι πρώτες θεραπευτικές εφαρμογές και παρατηρήσεις άρχισαν να γίνονται σιγά-σιγά όπου υπήρχαν άνθρωποι, και ως εκ τούτου να φανερώνονται σταδιακά οι πρώτοι νόμοι οι οποίοι διέπουν τη θεραπευτική πορεία. Επομένως οι σχετικές θεραπευτικές εφαρμογές έγιναν παράλληλα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

 Οι Κινέζοι εφάρμοζαν ποικίλες θεραπείες με την άσκηση πίεσης εδώ και τουλάχιστον 5.000 και είναι πιθανόν πως παρουσίαζαν αρκετές ομοιότητες με τη μοντέρνα ρεφλεξιολογία.

Το 3.000 π.Χ στην Αίγυπτο, στην Αραβία και στην Ινδία, έχουµε κάποια ντοκουµέντα από τάφους, σε τοιχογραφίες, µε µάλαξη µε συγκεκριµένο τρόπο στα πέλµατα.

Το 2.000 π.Χ περίπου, ο αυτοκράτωρ της Κίνας Χουάνκτι Νέι γράφει για την Ρεφλεξολο­γία σε βιβλίο του.

Σχετικές θεραπευτικές μέθοδοι είναι γνωστό πως ασκούνταν στην Ινδία και την Ιαπωνία. Επιπροσθέτως ορισμένες ινδιάνικες φυλές της Βόρειας Αμερικής και ειδικότερα οι Τσερόκι, χρησιμοποιούσαν μια παραλλαγή της θεραπείας μέσω των ανακλαστικών των ποδιών και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να την εφαρμόζουν ως μέρος των θεραπευτικών τελετουργιών τους.

Στην Ευρώπη τώρα, από το 400 µ.Χ µέχρι το 1.400 µ.Χ, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, έχουµε µία περίοδο σκοταδισµού, µε αποτέλεσµα την καταστροφή και την απόκρυψη στοιχείων γενικά, για όλες τις ειδικότητες. Οι πειρατές φο­ρούσαν σκουλαρίκια σε ορισµένα σηµεία αντα­νακλαστικά του αυτιού, για να βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιµότητα. Επίσης και τα δακτυ­λίδια που φορούσαν, είχαν σκοπό το να πιέζουν συγκεκριµένα αντανακλαστικά σηµεία.

Το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε αλλά και κυκλοφόρησε µ.Χ. µε αντικείµενο τη θεραπεία των ζωνών του σώµατος, εκδόθηκε το 532 από δύο διάσηµους Ευρωπαίους γιατρούς της εποχής που ονοµάζονταν Δρ. Ατάτις και Δρ. Αντάµους. Εκείνη την περίοδο, είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι στην Κεντρική Ευρώπη, από τους πιο φτωχούς µέχρι τους πιο πλούσιους, ακόµα και τους βασιλείς, χρησιµοποιούσαν κάποια µορφή πιεσοθερα­πείας.

Η ρεφλεξιολογία στη σύγχονή της εκδοχή αναπτύχθηκε από  την εργασία του Dr. W. Fitzgerald πάνω στη ζωνοθεραπεία. Ο Dr. W. Fitzgerald ανακάλυψε ότι πιέζοντας ορισμένα σημεία του σώματος εξουδετέρωνε τον πόνο που εμφανιζόταν σε κάποιο άλλο σημείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να εγχειρίζει χωρίς αναισθητικά φάρμακα. Έτσι χώρισε το σώμα σε 5 πλήρεις ζώνες αριστερά και δεξιά, που διατρέχουν όλο το μήκος του σώματος(από το κεφάλι ως την επιφάνεια του πέλματος). Στο δε σημείο του λαιμού οι ζώνες διασταυρώνονται.  Με τις 10 ζώνες λοιπόν που ανακάλυψε, μας δίνει το κλειδί για να βρούμε τα διάφορα ανακλαστικά σημεία στα πέλματα.

Ο Dr. Lindberg, Αμερικάνος χειροπράκτης, βρήκε μία άμεση συσχέτιση του «τακουνιού» του πέλματος και της άρθρωσής του, τα παραπλεύρως κόκαλα και τον 5ο οσφυϊκό σπόνδυλο.

Ο Dr. Dale έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά πάνω στα εργαλεία του βελονισμού, προγραμματισμένη με computer για να μετρήσει και να καταγράψει τις βασικές ζώνες του σώματος. Αυτή η εργασία θα καθιερώσει επιστημονικά την απευθείας σχέση μεταξύ των ανακλαστικών σημείων στα πέλματα και των σημείων του βελονισμού.

Η ρεφλεξιολογία ωστόσο χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα για πρώτη φορά από μία Αμερικανίδα, την Eunice Ingham, τη δεκαετία του ’30. Αυτή επινόησε τη «Μέθοδο Συμπιεστικού Μασάζ Ινγκαμ» που εισήγαγε το 1960 στη Βρετανία η μαθήτριά της Doreen Bayly. Η Bayly διέδωσε τη μέθοδο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ‘Ινγκαμ μετονόμασε τη ζωνοθεραπέια σε ρεφλεξιολογία και χαρτογράφησε πρώτη τις ζώνες ανακλαστικών των ποδιών.

Σύμφωνα με την ‘Ινγκαμ η φύση θα κάνει τη δουλειά της αν τη βοηθήσουμε με τη συντήρηση ενός κανονικού κυκλοφορικού συστήματος. Είναι γνωστό πως καλή κυκλοφορία είναι ζωή και η στασιμότητα είναι θάνατος.

 

Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να μάθουμε έναν πολύ απλό τρόπο για να τονώσουμε το κυκλοφορικό ώστε να ελαφρύνουμε τη συμφόρηση στα διάφορα σημεία των ανακλαστικών νεύρων στα πέλματα.

Υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος εκτός των πελμάτων, που συγκεντρώνουμε όλα τα ανακλαστικά σημεία όπως ο καρπός του χεριού, η εσωτερική και εξωτερική πλευρά της παλάμης, το αυτί, η μύτη, η γλώσσα και άλλα.

Τα πέλματα όμως είναι πιο αποτελεσματικά γιατί είναι ο μοναδικός πόλος ενέργειας του ανθρώπου ο οποίος έρχεται σε επαφή με την ενέργεια της γης. Ακόμα είναι το πιο εύκολο σημείο του σώματος για εργασία και επιπλέον λόγω της συνεχούς και μεγάλης πίεσης της βαρύτητας στα πέλματα και της συνεχούς τριβής, συσσωρεύονται εκεί όλες οι ποσότητες των οξέων, που αδυνατεί να αποβάλλει ο οργανισμός και αυτά είναι καταστροφικά για την υγεία του ανθρώπου.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, αρκετές χιλιάδες Ρεφλεξολόγων εκπαιδεύονται και ασκούν τη Ρεφλεξολογία. Οι έρευνες για τους τρόπους και τους τομείς δράσης της Ρεφλεξολογίας, αυξάνονται διαρκώς, δίνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Εκατομμύρια άνθρωποι την εμπιστεύονται για τη διατήρηση και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και σε αρκετές περιπτώσεις έχει ενταχθεί στα κρατικά συστήματα περίθαλψης και υγείας,

 

Σχόλια

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu