Σιάτσου

Η μάλαξη θεωρείται ως η αρχαιότερη και πιο γνωστή θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τον πόνο, βλαπτικούς παράγοντες αλλά και για τόνωση της ενέργειας του οργανισμού καθώς επίσης και ως μέθοδο πρόληψης.

Σε αυτή τη τεχνική, όσο παλιά και αν είναι έχουμε προσθέσει γνώσεις, επίσης παλιές, για να έχουμε το ύψιστο αποτέλεσμα σε όποιο μυοσκελετικό πόνο και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Συνδυάζουμε γνώσεις δακτυλοπίεσης σε σημεία που απελευθερώνουν τον πόνο, Ταυλανδέζικο πήλινο σκεύος το οποίο θερμαίνει τους μυς ώστε να δουλέψουμε πιο βαθιά και πιο αποτελεσματικά, Μόξα, Στρέτσινγκ, Κρούσεις και πολλά ακόμη συστήματα και τεχνικές μπλέκονται σε ένα συνδυασμό που κάθε φορά είναι μοναδικός σε σχέση με τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάσει το κάθε σώμα.

Η μάλαξη αποτελεί μια αποτελεσματική φυσική και χωρίς φάρμακα μέθοδο αντιμετώπισης και αποκατάστασης διαφόρων οργανικών και μυοσκελετικών παθήσεων, προωθώντας παράλληλα την ευεξία και την διατήρηση της υγείας.

Βασικός στόχος της θεραπευτικής μάλαξης είναι η επίτευξη της ομαλής και ανεμπόδιστης ροής της ζωτικής ενέργειας, προκειμένου ο άνθρωπος να απολαμβάνει το μέγιστο δυναμικό της, βιώνοντας ταυτόχρονα την αρμονία σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του.

Shiatsu
“‘Shi” σημαίνει “δάχτυλο” και “atsu” σημαίνει “πίεση”. Το Shiatsu είναι μία παραδοσιακή Ιαπωνική μέθοδος θεραπείας. Η μέθοδος αξιοποιεί μια ποικιλία από τεχνικές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μαλάξεις, οι διατάσεις και η πίεση ειδικών σημείων. Το σιάτσου είναι μία από τις γνωστότερες μεθόδους που έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει τη μέγιστη ευεξία, επιδρώντας σε σώμα, νου και πνεύμα.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ανατολική ιατρική, στην οποία βασίζεται και το σιάτσου, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών όπου ρέει η ζωτική ενέργεια, γνωστή ως τσι.

Οι μεσημβρινοί διαχωρίζονται σε δύο αλληλεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως γιν και γιανγκ. Σύμφωνα με την ανατολική αντίληψη, η υγεία έγκειται στην εξισορρόπηση των δύο αυτών δυνάμεων που θεωρούνται ότι διέπουν τη ζωή σ’ όλο το σύμπαν.

Σε περιπτώσεις έντασης ή ασθένειας, από ψυχικά, σωματικά ή περιβαλλοντολογικά αίτια, το γιν-γιανγκ χάνει την ισορροπία του και η ενέργεια που ρέει στους μεσημβρινούς γίνεται είτε ελλειπής είτε πλεονάζουσα. Το Σιάτσου, επιδιώκει να εναρμονίσει το γιν-γιανγκ, αποκαθιστώντας τη φυσική ισορροπία και υγεία.

Ο θεραπευτής θα πάρει ιστορικό από τον δέκτη σχετικά με προβλήματα υγείας που πιθανόν να τον απασχολούν αυτήν τη περίοδο της ζωής του, καθώς και πληροφορίες αναφορικά με παλαιότερες ασθένειες όπως και πως διαχειρίζετε την καθημερινότητά του. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα δάχτυλα – κυρίως τον αντίχειρα – τις παλάμες, τους αγκώνες ή ακόμα και τα γόνατά του ώστε να πιέσει κατάλληλα το κάθε σημείο και να διατρέξει τους αντίστοιχους μεσημβρινούς του σώματος που έχουν πρόβλημα. Ο δέκτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας βρίσκεται είτε ξαπλωμένος, είτε καθιστός σε ένα στρώμα, φορώντας άνετα ρούχα.

Το Σιάτσου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αυτοθεραπεία. Δρα σε ψυχοσωματικό επίπεδο. Βοηθάει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τον ύπνο, ενώ καταπραϋνει το άγχος και την συναισθηματική φόρτιση. Προσφέρει βαθιά χαλάρωση και ανακούφιση από τις εντάσεις. Ενισχύει το αναπαραγωγικό σύστημα και στη γυναίκα και στον άνδρα.

Εφαρμογές του σιάτσου

Ολοι μπορούν να επωφεληθούν από το σιάτσου, σε όποια ηλικία ή φυσική κατάσταση και αν βρίσκονται. Το σιάτσου χρησιμοποιείται για την αύξηση της ζωτικότητας, όπως επίσης για την πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων υγείας. Ανάμεσα στα προβλήματα που έχει βοηθήσει ιδιαιτέρως περιλαμβάνονται:

Πόνοι και εντάσεις διαφόρων αιτιών – πονοκέφαλοι – πόνοι στη μέση – μυική ένταση, πιάσιμο, κόπωση ή αδυναμία – κράμπες – δυσκαμψία και πόνοι στις αρθρώσεις – ρευματικοί πόνοι – τραυματισμοί από άθληση

Αδύναμη κυκλοφορία – κρύα άκρα – διογκωμένες φλέβες – πρήξιμο και οίδημα των άκρων

Διαταραχές του πεπτικού συστήματος – δυσκολία στη χώνεψη – καούρες – ανορεξία – δυσκοιλιότητα ή διάρροια – κολίτιδα – φούσκωμα

Κόπωση, Αδυναμία, Αϋπνίες, Διάφορα Γυναικολογικά προβλήματα, κλπ

μοιράστε

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on email