Σουφισμός – Η φιλοσοφία της έκστασης

Σούφι σημαίνει «αυτός που είναι καθαρός» ή «ένας από τους καθαρούς». Η προέλευση του Σουφισμού είναι γνωστή από το Κοράνι, τον Ισλαμισμό και το Μωάμεθ. Υπάρχουν όμως αναφορές Σουφισμού από τον Ουβαής Ελ Καρνί, ο οποίος πέθανε τον 7ο αιώνα και δε συνάντησε ποτέ το Μωάμεθ. Υπάρχουν επίσης εσωτερικές διδασκαλίες που είναι χιλιάδων ετών και συνδέονται με τα ρεύματα του Τρισμέγιστου, του Πυθαγόρα, του Πλάτωνα και άλλων σοφών. Σχετικά με αυτό, ο μεγάλος Δάσκαλος Σούφι Ιμπν ελ Φαριντ (1181 – 1235) λέει: το κρασί μας υπήρχε πριν από αυτό που εσείς ονομάζετε σταφύλια και αμπέλια. Εμείς ήπιαμε προς τιμήν του Φίλου, μεθώντας, πριν δημιουργηθεί το αμπέλι. Εξάλλου, οι λέξη Σούφι χρησιμοποιείται στην Αραβία πριν το Μωάμεθ και υπάρχουν παραδόσεις που μιλούν για την ύπαρξή του τη 2η χιλιετία προ Χριστού. Μιλούν πολλοί για την εξελικτική πορεία ξεκινώντας ως ορυκτό, φυτό, ζώο και μετά άνθρωπος. Συγχωνεύουν ένα μεγάλο φάσμα γνώσης από διάφορες κουλτούρες, όπως το νεοπλατονισμό, το βουδισμό, το γνωστικισμό, το χριστιανισμό. Όπως λένε και οι Σούφι, όλες οι παραδόσεις οδηγούν στη μία και μόνη αλήθεια. Ο βασικός σκοπός είναι η ένωση με το Θεό. Ο Σουφισμός διδάσκει πως η ψυχή είναι το ύψιστο μέρος του ανθρώπου και πως το σώμα είναι το κλουβί που φυλακίστηκε. Δεν παύει όμως ποτέ να αναζητά την τελειότητα του Θεού, οπότε πάντα ψάχνει τρόπους να ενωθεί ξανά μαζί του. Είναι μία μυστικιστική αίρεση που κυριάρχησε στις χώρες της Ανατολής και ειδικά στην Περσία. Δεν ταυτιζόταν με την κλασσική σκέψη του Ισλαμικού νόμου, καθώς αυτός στηριζόταν στα τυπικά, ενώ οι Σούφι – όπως έλεγαν – στο βίωμα. Η ανθρώπινη ύπαρξη αισθάνεται την ανάγκη υπέρβασης των νοητικών σχημάτων, των όποιων θρησκευτικών κανόνων, προς βιωματική συνάντηση του Θεού. Αυτό μας δείχνει την αγάπη και το σεβασμό που έχει αυτή η διδασκαλία, ξεπερνώντας την τυπική εφαρμογή των κανόνων.
Όπως είπαμε και παραπάνω, έχει δεχτεί επιρροές και από το Χριστιανισμό, ο οποίος ακμάζει εκείνη την περίοδο σε Συρία, Μεσοποταμία και Περσία. Από τους ασκητές ή μονοφυσίτες (Ραχίμπ) έλαβαν το μάλλινο χιτώνα, που ονομάζεται Σούφι, και από εκεί πήραν την ονομασία τους.

Μπορούμε αναφορικά να πούμε πως από το Νεοπλατωνισμό πήραν τη θεώρηση της γνώσης και την έκσταση, από το Γνωστικισμό πήραν τη θεωρία γύρω από το Φως και το Σκοτάδι και από το Βουδισμό το σβήσιμο του Εγώ.

Ο Σουφισμός δεν επηρεάστηκε μόνο αλλά και επηρέασε. Στο δυτικό μεσαίωνα είχε μεγάλη επίδραση. Όπως είναι γνωστό, η αρχαία κλασσική φιλοσοφία ξαναήρθε στη μεσαιωνική Δύση μέσω των Αράβων μεταφραστών και σχολιαστών, που είχαν κεντρική έδρα στην Ευρώπη – στην Ισπανία που κατεκτησαν τον 8ο αιώνα.

Ένα ορυκτό που χρησιμοποιήθηκε στο Σουφισμό ήταν το Λευκό Οπάλιο, καθώς κρύβει όλη τη μεταφυσική σοφία που και ο Σουφισμός εμπεριέχει στη διδασκαλία του. Βοηθά να ανοιχτούμε στην έκσταση, να αφήσουμε το σώμα πίσω και να συνδεθούμε με την άυλη όψη μας, που μπορεί αβίαστα να ταξιδέψει σε Συμπαντικές διαστάσεις και να ενσωματωθεί με αλήθειες απόκρυφες στον ανθρώπινο νου.

Σχόλια

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu