Στιγμές αληθινού εαυτού

Πολλές φορές, κοιτώντας τον εαυτό μας, μας προσάπτουμε στοιχεία που δε μας ανήκουν. Πολύ συχνά, η εικόνα που έχουμε για εμάς, διαθλάται σε προσκολλημένα αποκόμματα άλλων, που μας προσέδωσαν και εμείς αποδεχτήκαμε. 

Αυτό που συμβαίνει τελικά είναι να ζούμε μία ζωή ανικανοποίητη, εφόσον τα περισσότερα που διαδραματίζονται σε αυτή δε μας αντιπροσωπεύουν. 

Και πώς είναι δυνατόν να δούμε τι θέλουμε, εφόσον η εικόνα του εαυτού είναι διαστρεβλωμένη; 

Πώς μπορούμε να σπάσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο της σύγκρουσης των εσωτερικών αναγκών, που εναλλάσσονται από αυτό που εκπαιδευτήκαμε να είμαστε ως τις σπίθες που ξεπετάγονται από τον ουσιαστικό εαυτό;

Όσο μένουμε σε αυτήν τη σύγκρουση, τόσο πιο τοξικό γίνεται το εσωτερικό μας περιβάλλον, αλλά και η ζωή μας, καθώς αυτή η εσώτερη σύγκρουση θα αναπαράγεται στο εξωτερικό σκηνικό με διαφόρων ειδών πολέμους. Αν δεν αναπτυχθεί μία εσωτερική οπτική, δε θα είναι εύκολο να αποδεσμευτούμε από τα αρνητικά συναισθήματα. 

Χρειάζεται να παραδεχτούμε για αρχή το διαστρευλωμένο εαυτό και να αρχίσουμε να παρατηρούμε τα αιχμηρά κομμάτια μας, πέρα από το περίτεχνο περιτύλιγμα που τα έχουμε τυλίξει. Να μπούμε πιο βαθιά μέσα μας και να αναγνωρίσουμε την αληθινή μας εικόνα, χωρίς το είδωλο του “δήθεν” εαυτού.

Αναγνωρίζω πως η διαδικασία θέλει θάρρος, καθώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημεία μας που θέλουν αγκάλιασμα, ίαση, υποστήριξη και μεταμόρφωση. Όχι όμως κριτική και όχι όποιον άλλο τρόπο απόρριψης. Μη φοβάστε να χάσετε το ασφαλές κλουβί του εαυτού. Ανοίξτε την πόρτα του και επιτρέψτε το μεγάλο άνοιγμα του εαυτού στην αλήθεια. Ανοίξτε την οπτική σας στον εαυτό σας, ανοίξτε την οπτική σας στον δίπλα, ανοίξτε την οπτική σας σε καταστάσεις που εύκολα κρίνετε χωρίς δεύτερη ματιά. Μη χρησιμοποιείτε άλλο πια, ούτε για εσάς, ούτε για τους άλλους, την ευκολία της ταμπέλας, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης. 

Μην παίζετε τη ζωή σας σαν playmobile. Ζήστε την. 

Μην εθελοτυφλείτε άλλο πια εμπρός στην ουσία. Βουτήξτε μέσα σε αυτήν και αυτοανακαλυφθείτε. Αναπροσαρμοστείτε. Αναδημιουργηθείτε. Γεμίστε τη ζωή σας με όμορφες στιγμές αληθινού εαυτού. 

μοιράστε

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on email