Ψάχνοντας για Ορυκτά

(από την περιοδική εγκυκλοπαίδεια «Θησαυροί της Γης»)

 

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΡΥΚΤΑ (ΤΕΥΧΟΣ 2 – ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ)

 

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Το κυνήγι των ορυκτών γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Σαν χόμπι χρονολογείται από το 19ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν από ερασιτέχνες γεωλόγους μερικές καταπληκτικές – αλλά και πολύτιμες – συλλογές. Η αναζήτηση των ορυκτών στη φύση καλλιεργεί την παρατηρητικότητα και την επιμονή σου. Πρόκεται για πνευματική άσκηση, καθώς προϋποθέτει την περιπλάνηση στην ύπαιθρο. Ανάλογα μετα ορυκτά που αναζητάς, η έρευνα σου θα σε οδηγήσει σε διάφορα εδάφη. Ο εξοπλισμός που απαιτείται για να σκάψεις σε πεδινά μαλακά εδάφη είναι τελείως διαφορετικός από τα εργαλεία και τη στολή που χρειάζεσαι στις βραχώδεις απόκρημνες βουνοπλαγιές.

 

Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Καθώς ενδέχεται να κάνεις την έρευνα σου σε ανώμαλο έδαφος, καλό θα είναι να φοράς άεντα ρούχα : παντελόνι από ανθεκτικό ύφασμα, γερά παπούτσια, μπουφάν και αδιάβροχο που να χωράει στην τσέπη σου.

Σε περιοχές που γίνονται κατολισθήσεις βράχων, σκόπιμο είναι να φοράς κράνος σαν αυτό που φοράνε οι ορειβάτες, καθώς και γυαλιά για να προστατεύεις τα μάτια σου, σαν αυτά που φοράνε οι μοτοσυκλετιστές. Ένα ζευγάρι μαλακά δερμάτινα γάντια και ένας μικρός φακός είναι πάντα χρήσιμα. Το σακίδιο που θα διαλέξεις πρέπει να έχει πολλές τσέπες και χωρίσματα αρκετά μεγάλα για να χωράνε τρόφιμα, εργαλεία, βοηθήματα και τα δείγματα ορυκτών που θα συλλέξεις.

 

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ξεκινώντας την έρευνα σου στην ύπαιθρο, πρέπει να εφοδιαστείς οπωσδήποτε με τα είδη που αναγράφονται παρακάτω :

 

ΕΝΑ ΣΚΕΠΑΡΝΙ μέχρι 2 κιλά, με ξύλινο χερούλι μήκους γύρω στα 25 εκ. Ως εναλλακτική λύση μπορείς να συμπεριλάβεις στα εργαλεία σου ένα μικρό σφυρί καθημερινής χρήσης.

 

ΔΥΟ ΚΟΠΙΔΙΑ : το ένα μυτερό και το άλλο πλατύ, μήκους 25 εκ. και διαμέτρου 2 εκ.

 

ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΟΠΙΔΙΑ δηλαδή σύνολο 4 κοπίδια

 

ΕΝΑ ΣΟΥΓΙΑΔΑΚΙ : πάντα χρήσιμο για να ξύνεις το χώμα από τα δείγματα. Το καθαρίζουμε όχι με το χέρι, αλλά με ένα μαλακό πινέλο.

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΠΙΣΗΣ είναι ένας μεγεθυντικός φακός, τοπικοί χάρτες, σημειωματάριο, μολύβι, φωτογραφική μηχανή και ένας σάκος δειγμάτων με ετικέτες.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τα παραπάνω εργαλεία είναι απαραίτητα σε κάποιον που ξεκινάει την έρευνα στην ύπαιθρο. Όταν αποκτήσεις κάποια εμπειρία, χρειάζεσαι, εκτός από τα βασικά που αναφέραμε, πιο επαγγελματικά και βαρύτερα εργαλεία. Αν στην έρευνα συμμετέχουν περισσότεροι του ενός, τότε μοιράζονται μεταξύ τους τα βάρη.

 

ΜΙΑ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ 3-8 κιλών με χερούλι 80 εκ., για το σπάσιμο σκληρών ή πάρα πολύ μεγάλων βράχων.

 

ΛΟΣΤΟ 80 εκ. για να σηκώνετε βράχους.

 

ΚΑΣΜΑ ή μικρό φτυάρι για εύκολο σκάψιμο.

 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΕΙΣ ΣΙΔΕΡΕΝΙΕΣ ΣΦΗΝΕΣ, σαν αυτές που χρησιμοποιούν στα λατομεία, για το διαχωρισμό ορισμένου τύπου πετρωμάτων.

 

ΓΑΝΤΙΑ ΓΙΑ ΚΟΠΙΔΙΑ: είναι από σκληρό και ανθεκτικό ελαστικό και τοποθετούνται στο επάνω μέρος του κοπιδιού για να προστατεύουν τα χέρια μας.

 

ΚΟΣΚΙΝΟ ΚΑΙ ΛΕΚΑΝΗ ΕΚΠΛΥΣΗΣ απαραίτητα σε όσους θέλουν να κοσκινίσουν με έκπλυση, για χρυσό στα ποτάμια και για το διαχωρισμό βαρέων μετάλλων διασκορπισμένων στην άμμο ή το χώμα. Μ’ αυτό τον απλό εξοπλισμό έχουν βρεθεί πολλά αξιόλογα ευρήματα.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το πρώτο γνωστό βιβλίο για τα ορυκτά γράφτηκε το 327-287 π.Χ. και είναι το «Περί των λίθων», του μαθητή του Αριστοτέλη Θεόφραστου. Η μεγάλη συμβολή, όμως στη γεωλογία πραγματοποιήθηκε μόλις το 19ο αιώνα.

Ο άνθρωπος έχει «γρατζουνίσει» ελάχιστα την επιφάνεια της Γης. Έτσι, μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις πορεί να γίνουν και σήμερα. Η μελέτη των ορυκτών και των πολύτιμων λίθων έχει τόση σημασία σήμερα όση και τους προηγούμενους αιώνες.

 

μοιράστε

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu

Μεγάλη προσφορά Ιουλίου

Μία μοναδική προσφορά για τους φίλους της σελίδας, για τον Ιούλιο! Κάθε Πέμπτη του Ιουλίου, μπορείτε να επιλέξετε μία συνεδρία ενεργειακής διάγνωσης των chakra ή μία συνεδρία κρυσταλλοθεραπείας ή συνεδρία ενεργειακής ανάγνωσης ταρώ, μόνο με 25€! Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 40 λεπτά και το ραντεβού κανονίζεται κατόπιν συνεννόησης.

Κανονίστε τη συνεδρία σας τώρα, με ένα τηλέφωνο στο 6974455759