Θεραπευτικός Διαλογισμός Νεφρών – Κέντρου Βάσης

Jing – να γιατί πρέπει να κάνουμε αυτόν τον διαλογισμό
Ας το δούμε από υλική και μη-υλική διάσταση. Στη μεν υλική αποτελεί την πεμπτουσία Jing των νεφρών ή όπως καλείται, την πεμπτουσία από τους προγόνους, η οποία μεταφέρεται στη νέα ζωή τη στιγμή της σύλληψής του από πα- τέρα και μητέρα (αλλιώς σπερματοζωάριο κι
ωάριο ή DNA). Στη δε μη-υλική είναι η λεγόμενη Yuan Qi, η ενέργεια των νεφρών, το δυναμικό του σώματος για τις λειτουργίες του. Το θέμα είναι ότι, ασχέτως της ποιότητας που κληρονομεί η νέα ζωή ή απόγονος, η Jing ξοδεύεται τελικά με την πάροδο των χρόνων και τον τρόπο ζωής. Παρόλο που η τροφή την εμπλουτίζει, οι παράγον- τες φθοράς υπερτερούν, ειδικά αν το άτομο δεν εφαρμόζει την κα- τάλληλη προσοχή. Προστατεύει εν γένει το σώμα στο οποίο ρέει παντού, αν κι “εδρεύει” στην περιοχή των νεφρών κι είναι η “πύλη της ζωτικότητας” Mingmen. Να σημειωθεί, ότι ο όρος “εδρεύει” δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό περιεχόμενο του όρου στα κινέ- ζικα. Υποδηλώνει μια στασιμότητα κι έναν διαχωρισμό μεταξύ νε- φρών και Jing, που όμως δεν ισχύει, διότι η Jing είναι τμήμα του νεφρού και μάλιστα βρίσκεται σε διαρκή ενεργειακή ανταλλαγή με τα όργανα.
Αναλυτικότερα:
~ Συνδέεται με τη σεξουαλική ενέργεια κι ελέγχει τα διάφορα ση- μαντικά στάδια της ζωής: την ενδομήτρια ζωή, τη γέννηση, την εφηβεία, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση έως τον θάνατο. Με άλλα λόγια, τις μεγάλες φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές που συμ- βαίνουν στο σώμα (για τη γυναίκα ως κύκλοι εφτά χρόνων, ενώ για τον άντρα οχτώ, βάσει αρχαίας κινεζικής καταγραφής), εφόσον οι ενδοκρινείς αδένες καθορίζονται από την πεμπτουσία Jing.
~ Ορίζει την ατομική κράση, δηλαδή τη δύναμη και κατάσταση της υγείας καθ’ όλη τη ζωή κάποιου, εφόσον συνδέεται και με τη wei qi, την αμυντική ενέργεια.
~ Ενισχύεται από τη φυσική επαφή με το στοιχείο του νερού, την ξεκούραση, την ήπια σωματική άσκηση (αναπνοές, διατάσεις), τη σεξουαλική δραστηριότητα (ως αποτέλεσμα αγάπης κι ανά- λογη της ηλικίας).
Αποδυναμώνεται από την υπερβολική εργασία ή σωματική άσκηση (π.χ. πρωταθλητισμό), τη μακροχρόνια χρήση ουσιών που εξαντλούν τα επινεφρίδια (π.χ. καφεΐνη, στεροειδή, ναρκω- τικά, αλλά κι έντονα διουρητικά βότανα), τις συχνές ή χρόνιες ασθένειες, το υπερβολικό σεξ ή και την εξάρτηση από αυτό, τις πολλές γέννες, τον χρόνιο φόβο, τα τραύματα από σοβαρά ατυ- χήματα, τα ψυχολογικά τραύματα, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τα σοκ, την υπερκόπωση και τα ξενύχτια (ιδίως τον χειμώνα).

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ:
Οραματιστείτε τους νεφρούς και τα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται επάνω τους. Νιώστε την ενέργεια αυτού του αδένα, που συνδέεται με το κέντρο βάσης. Αισθανθείτε αυτή την ενέργεια όσο πιο συνειδητά μπορείτε, πάρτε μία εισπνοή και απορροφήστε την. Στείλτε τη στο Κέντρο Βάσης, το οποίο τώρα ενεργοποιείται στο έπακρο. Εκπνεύστε χαλαρά και αργά, βλέποντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κέντρο να γίνεται κατακόκκινο και σταδιακά να γεμίζει ως και τα κάτω άκρα σας. Επαναλάβετε από 6 εως 10 φορές.

ΔΗΛΩΣΗ:
«Το παρελθόν δε με καθορίζει. Εγώ καθορίζω τη ζωή μου.»

μοιράστε