Υλικά για μάσκες προσωπικής φροντίδας

Ο τρόπος να εξασκούμε φροντίδα προς τον εαυτό μας, είναι κάτι που χρειάζεται, εν τέλει να συνηθίσουμε, να εδραιώσουμε ως πρακτική, μέχρι να γίνει αυθόρμητο, καθημερινή αυτόματη συνήθεια. Είναι απαραίτητο, ώστε να πυροδοτήσει μία παραγωγική επαφή με τον εαυτό μας, γεμάτη αγάπη και νοιάξιμο, μέχρι να βοηθήσει να αναδυθεί η πυρηνική μας προσωπικότητα προς τα έξω, χωρίς εμπόδια. Η προσωπική φροντίδα είναι ένας τρόπος να δείξουμε στον εαυτό μας πως διαθέτουμε χρόνο για εμάς, με αγάπη και σεβασμό.

Μερικά από τα βασικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έρχονται κατευθείαν από την ελληνική γη και μπορούν να ευεργετήσουν τον οργανισμό μας άμεσα και αποτελεσματικά!

Άργιλος:

Ο άργιλος, ως υλικό, είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλές φυλές. Ο περισσότερο γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες, είναι αυτός του ασβεστίου (calsicum bentonite) ο οποίος αποτελείται από ορυκτά και μέταλλα, που βοηθούν σε διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς. Προέρχεται από μαλακό, λασπώδες πέτρωμα, ιδιαίτερα πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά. Το αργιλώδες χώμα δημιουργείται από τη διάσπαση των πετρωμάτων σε εξαιρετικά λεπτά σωματίδια. Η μητέρα του αργίλου είναι η ορυκτή ομάδα Άστριο.

Στην Ελλάδα, έχουμε αρκετές πληροφορίες από τον φιλόσοφο και φυσικό Γαληνό. Τα συγγράμματά του καταγράφουν πολλές ιδιότητες του αργίλου. Ο Διοσκουρίδης επίσης εκθειάζει την πηλοθεραπεία. Τον άργιλο τον συναντάμε σε πολλά χρώματα, και αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε οξείδια του σιδήρου και το μαγνησίου. Έχει αποτοξινωτικές και απορροφητικές ιδιότητες, ου οφείλονται στην εκπληκτική δυνατότητα να ανταλλάσσει ιόντα με το σώμα. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που δρουν αντιγηραντικά, δίνει λάμψη, ζωντάνια και υγιή όψη στο δέρμα.

Είναι αναπλαστικός, ως προς τα κύτταρα, βοηθά στην επούλωση των πληγών, αλλά και γενικά σε δερματικά προβλήματα, όπως οι ερεθισμοί. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, καθώς συγκρατεί τη θερμότητα και έτσι δημιουργεί υπεραιμία.

Πράσινος άργιλος:

Ο πράσινος άργιλος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το φώσφορο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο. Οι ιδιότητές του είναι καθαριστικές, αντιγηραντικές, αποτοξινωτικές, επουλωτικές, καταπραϋντικές, ενώ προσφέρει λάμψη, συσφίγγει και τονώνει το δέρμα. Δρα γενικά προς τη βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει την επιδερμίδα με ποικιλία θρεπτικών και μεταλλικών στοιχείων, τα οποία εμπεριέχει.

Κόκκινος άργιλος:

Ο κόκκινος άργιλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξείδια του σιδήρου και είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία. Είναι αντιφλεγμονώδης, αποτοξινωτικός, αντισηπτικός και βοηθά γενικά στη θεραπεία του ερεθισμένου δέρματος – όπως στην περίπτωση φλεγμονής, κνησμού, εξανθημάτων ή ακόμα και ηλιακών εγκαυμάτων. Είναι ιδανικός για ευαίσθητα δέρματα. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτοξινώνει, προσφέρει λάμψη και είναι εξαιρετική επιλογή όταν στο δέρμα υπάρχουν σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, ερεθισμός, σημάδια και χαλάρωση – είτε στο πρόσωπο, είτε στο σώμα. Δρα αποτελεσματικά στην περιποίηση των ματιών, όπως σε περιπτώσεις πρηξίματος, σακούλας ή μαύρων κύκλων.

Λευκός άργιλος:

Είναι πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία. Προσφέρει ανάπλαση, επανόρθωση, λάμψη και ενυδάτωση. Παράλληλα, καθαρίζει το δέρμα. Είναι κατάλληλος για ερεθισμένη και ώριμη επιδερμίδα. Γενικά, χρησιμοποιείται πολύ για τα ιδιαίτερα ευαίσθητα δέρματα.

Ροζ άργιλος:

Είναι ένας συνδυασμός κόκκινου και λευκού αργίλου. Εξαιρετικός για τις ευαίσθητες επιδερμίδες με τάση για εύκολους ερεθισμούς. Δίνει ζωντάνια και λάμψη στις θαμπές επιδερμίδες και τονώνει το κουρασμένο, άτονο δέρμα.

Ζεόλιθος (Clinoptilolite):

Ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα προϊόντα που μας παρέχει η ελληνική γη. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις Ζέω: βράζω και Λίθος: πέτρα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναγνωρίσει τη μεγάλη αποτοξίνωση που προσφέρει στην επιδερμίδα. Ακόμη, δεσμεύει τα βαριά μέταλλα και τις οργανικές ενώσεις που προκαλούν βλάβη.

Μπετονίτης

Ο Μπετονίτης είναι πέτρωμα που αποτελείται κυρίως από το αργιλικό ορυκτό Μητμοριλλονίτη. Ένα από τα βασικότερα κυττάσματά του βρίσκεται στη Μήλο (Κώμια, Τρογαλάς). Περιέχει Χαλαζία, Καολίνη, Άστριο και αναλλοίωτο ηφαιστειακό γυαλί. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ σε παραγωγή Μπετονίτη και η ποιότητά του θεωρείται μία από τις καλύτερες παγκοσμίως. Ο Μπετονίτης, όταν αναμιχθεί με νερό, διογκώνεται και, έτσι, ελκύει και απορροφά τις τοξίνες από το δέρμα, σαν μαγνήτης, μέσω του ηλεκτρικού του φορτίου. Ο Μπετονίτης έχει αρνητικό φορτίο, ενώ αρκετές τοξίνες και βαριά μέταλλα, όπως και χημικά, έχουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Έτσι συνδέονται με τα μόρια του Μπετονίτη και φυλακίζονται εντός του, ενώ συγχρόνως αποδεσμεύει συστατικά που είναι χρήσιμα για εμάς.

Ενεργός φυσικός Άνθρακας (Charcoal Active Powder): 

Απορροφά τις σκόνες, τις τοξίνες και το σμήγμα από το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα συσφίγγει τους πόρους και κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό. Γενικά, ο ενεργός φυσικός Άνθρακας βοηθά στη συνολική υγεία του δέρματος, καθώς δεσμεύει χημικά και τοξίνες. Μοναδικός σε μάσκες προσώπου και σώματος.

Λάσπη Νεκράς Θάλασσας:

Περιέχει μαγνήσιο, ποτάσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία, όπως το ιώδιο και το λίθιο. Καθαρίζει, θρέφει, αναζωογονεί και δίνει λάμψη στο πρόσωπο και στο σώμα. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά συστατικά, διότι διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, όπως και την προμήθεια οξυγόνου στο αίμα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιον άργιλο μας αρέσει ή κάνει στο δέρμα μας, συμπληρώνοντας ζεόλιθο, έγχυμα βοτάνων ή ανθόνερα ή γάλα ή γιαούρτι.

Προσθέτουμε μερικές σταγόνες αιθερίων ελαίων, όπως γεράνι ή τριαντάφυλλο ή νερολί ή πατσουλί ή σανδαλόξυλλο ή υλάνγκ υλάνγκ ή γιασεμί ή παλμαρόζα.

Μπορούμε να προσθέσουμε θρεπτικά λάδια, όπως αβοκάντο ή αμυγδαλέλαιο ή ροδέλαιο ή λάδι τζοτζόμπα ή κολοκυθέλαιο ή φουντουκέλαιο ή καρυδέλαιο κτλ.

Παράδειγμα:

  • Λευκή άργιλος
  • Γιαούρτι
  • Ροδέλαιο
  • 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο

Πάντοτε προσθέτουμε το υγρό στοιχείο μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα που να μπορεί με άνεση να απλωθεί και να σταθεί στο δέρμα. Αφήνετε στο δέρμα για 30 λεπτά, ξεπλένετε καλά και απλώνετε ένα θρεπτικό λάδι ή μία θρεπτική κρέμα.

μοιράστε